• Українська
  • English
Дієтичні рекомендації при серцево-судинних захворюваннях
Дієтичні рекомендації при серцево-судинних захворюваннях

Дієтичні рекомендації при серцево-судинних захворюваннях

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ. Смерть від серцево-судинних захворювань займає сумне 1 місце у світі. Не є винятком у цьому питанні і ситуація в Україні. Кількість людей, що страждають захворюваннями серцево-судинної системи в нашій країні досягло 25 млн. чоловік. Це більше половини населення країни. Люди помирають найчастіше раптово, від артеріальної гіпертензії, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, інсульту, розшарування аорти і тромбозу.

“Який харч – таке й здоров’я”

Однією з головних причин широкого розповсюдження захворювань серця і судин є “блага” цивілізації. Людство стало жити спокійніше і сито. Малорухливий спосіб життя й достаток жирної, рафінованої їжі призводять до ожиріння і проблем з кровоносними судинами. Тому профілактика та лікування серцево-судинних захворювань тісно пов’язані з корекцією способу життя і контролем раціону харчування. Зв’язок між харчуванням і здоров’ям людини доведений вже давно. Не дарма кажуть “Який харч – таке й здоров’я”.

Іноді дієтотерапія і правильна організація харчування може не тільки полегшити стан людини при деяких захворюваннях, а й вилікувати їх. Особлива дієта при серцево-судинних захворюваннях має на меті очистити судини, посилити кровообіг на периферії, усунути з раціону ті речовини, які згубно впливають на функціонування серця і всього організму.

З їжі організм отримує енергію, будівельний матеріал для клітин, вітаміни і мікроелементи, воду і клітковину. Але іноді речовини, які в малих кількостях корисні, у великих – стають небезпечними для здоров’я людини. Багато років розроблялася система лікувального харчування для всіх груп хворих. Дієтологами було розроблено 15 дієтичних столів, на основі яких підбирається індивідуальна дієта, в залежності від захворювання. Правильно вибраний самий режим харчування здатний значно поліпшити якість життя хворого, позбавити від захворювань на початкових стадіях, продовжити життя.

Фактори ризику щодо розвитку серцево-судинних захворювань виглядають таким чином:

1) Вік – 40 років і старше.

2) Чоловіки захворюють в 2 рази частіше.

3) Найближчі родичі мають серцево-судинні захворювання.

4) Шкідливі звички, паління.

5) Гіпертонія.

6) Наявність високого холестерину в крові.

7) Наявність цукрового діабету.

8) Наявність постійних стресів, нервозність, важкі умови життя і роботи.

9) Агресивні риси характеру.

10) Гіподинамія.

11) Надлишкова маса тіла.

Загальні принципи дієти при серцево-судинних захворюваннях

При захворюваннях серцево-судинної системи показана дієта № 10. Харчування людини повинно бути частим, маленькими порціями, 5-6 разів на добу. Прийом великого об’єму їжі викликає зміщення діафрагми і чинить тиск на серце і судини, створюючи перевантаження. Раціон повинен бути майже без солі, бо сіль затримує рідину в тканинах організму, створюючи набряки. При затримці рідини тиск може значно підвищуватися. За умови дотримання дієти дуже важливо зберігати посильні фізичні навантаження, виконувати гімнастичні вправи, тривалі піші прогулянки на свіжому повітрі.

Для того, щоб страви випадково не пересолити, потрібно готувати страви без солі, а підсолювати вже порцію в тарілці. Салати можна їсти взагалі без солі, приправляючи лише лимонним соком. Дієта повинна містити страви із запеченої або звареної в шкірці картоплі – в ній міститься велика кількість калію, необхідного для живлення серцевого м’яза. Калій також міститься в абрикосах і куразі, гарбузі, капусті, родзинках, чорносливі, шипшині. Рекомендується щодня випивати по 1-2 склянки свіжовичавленого соку з фруктів і овочів у різних поєднаннях. Магній також необхідний для нормального функціонування серця і судин. У великій кількості він міститься у висівках, житньому хлібі, кашах – вівсяній, гречаній, пшоняній, а також у моркві, буряку, зеленому салаті, петрушці, смородині, горіхах.

Потрібно майже повністю виключити з харчування міцну каву і чай, замінюючи ці напої компотами, соками, відварами шипшини, горобини. Слід уникати вживання великої кількості рідини. Загальний обсяг рідини за добу, включаючи рідину, що міститься в супах, фруктах і овочах, не повинен перевищувати 1-1,2 літра на добу, особливо за ознак серцевої недостатності.

У дієті для хворих серцево-судинними захворюваннями тваринні жири слід замінювати оліями, зменшуючи загальну кількість масла. Їжу найкраще готувати на пару або запікати в духовці. Потрібно уникати вживання міцних м’ясних і рибних бульйонів. Натомість споживати овочевий або грибний бульйони. М’ясо краще їсти не обсмажене, а відварне. Переважно телятину, кролика, курячу грудку без шкірочки, м’ясо індика. Потрібно домагатися поступового зниження маси тіла, тому що ожиріння тільки посилить перебіг хвороби. Цукор і цукерки краще замінити кількома ложечками меду на день, сухофруктами і горіхами. Можна влаштовувати 1-2 розвантажувальних дні на тиждень. У ці дні можна їсти нежирний сир, кефір, фрукти і свіжі соки. У дієті потрібно обмежити страви з бобових культур – вони підсилюють газоутворення, що здавлює судини і піднімає діафрагму (посилює задишку). Дієта при серцево-судинних захворюваннях повинна стати способом життя хворого і виконуватися неухильно для поліпшення стану організму і продовження життя.

Матеріал підготували: доценти кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Ірина Трефаненко та Оксана Воєвідка

Корисно знати