• Українська
  • English
Як зміцнити опорно-руховий апарат та уповільнити його старіння?
Як зміцнити опорно-руховий апарат та уповільнити його старіння?

Як зміцнити опорно-руховий апарат та уповільнити його старіння?

«Рух може замінити різні ліки, але жодні ліки не в змозі замінити рух». Тіссо.

Для уповільнення старіння опорно-рухової системи та покращання її стану потрібно дотримуватись деяких профілактичних заходів. Найголовніше – це рух, дозоване фізичне навантаження кожен день. Сучасна наука свідчить, що для того, щоб залишатися здоровим, кожна людина повинна щоденно витрачати (понад основного обсягу) за рахунок м’язових зусиль не менше 1200-2000 ккал.

Підраховано, наприклад, що люди розумової праці витрачають на день, з урахуванням їх виробничих і побутових навантажень, всього лише 600-700 ккал.

Недостачу рухової активності можна компенсувати фізичними вправами. Повільний біг, або біг підтюпцем – спосіб, який зможе, незалежно від Вашого нинішнього віку і стану здоров’я, повернути Вам той неоціненний дар, яким ми так довго нехтували, – відмінний фізичний і психічний стан.

Для цього також підходить ходьба.

Слід ходити не менше години щодня, також ранкова зарядка, фітнес, тренажерні зали не будуть зайвими.

Слід виконувати фізичні вправи без перевантаження суглобів, правильно вибирати одяг та взуття, вони не повинні заважати руху, повинні бути функціональні та зручні. Рекомендується плавання, адже при цьому організм людини піддається подвійній дії: з одного боку на нього впливають фізичні вправи, з другого – водне середовище. Корисними будуть і загальнозміцнювальні заходи – ранковий душ або обтирання з метою покращання кровообігу та обміну речовин.

Крім віку, факторами, що сприяють змінам опорно-рухового апарату, є механічні травми, надмірна вага і довгострокове перебування у нефізіологічних позах.

У якості профілактики цих змін рекомендується:

• турбота про правильну поставу;

• підтримка нормальної маси тіла;

• недопущення перевантаження найбільш сприйнятливих суглобів.

Захист хребта ґрунтується на неодноразовому протягом дня лежанні на твердій поверхні, на рівномірному навантаженні обох рук при носінні сумок з покупками, на піднятті важких предметів з максимальним використанням м’язів ніг при зафіксованому хребті. Крім того, рекомендується харчування, яке багате солями кальцію (молочні продукти) з великим вмістом білка і вітамінів. Необхідно виключити з раціону вуглеводи, що швидко засвоюються (цукор, шоколад, кондитерські вироби, білий хліб). Для готування страв слід використовувати рослинні олії, що містять поліненасичені жирні кислоти (соняшникову, соєву, кукурудзяну, оливкову). Перевагу потрібно надавати нежирним сортам м’яса і птиці  (індичка, курка, телятина, кролик, дичина), рибі (скумбрія, сардини, тунець, лосось, палтус, а також устриці, мідії, риб’ячий жир). Окрім того, слід вживати достатню кількість рідини. Зазначене харчування вбереже Вас від надмірної маси тіла або допоможе схуднути.

Отже, правильне харчування і фізичні вправи є ключовими факторами у підтримці здоров’я опорно-рухового апарату. Враховуючи літню пору та велику кількість овочів та фруктів, а також клопоти на присадибних ділянках, можна чітко сказати, що такий тандем зміцнить Ваш організм та поповнить запаси корисних продуктів на зиму.

Матеріал підготували: доцент Оксана Оліник та асистент Яна Телекі кафедри внутрішньої медицини БДМУ.

 

Корисно знати