• Українська
  • English
До Всесвітнього дня охорони праці
До Всесвітнього дня охорони праці

До Всесвітнього дня охорони праці

Щорічно 28 квітня у понад 100 країнах світу, з метою привернення уваги суспільства і, головне, влади – до пробле­ми безпеки людини на робо­чому місці, відзнача­ють Всесвітній День охорони праці.  

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере свій початок у 1989 році в пам’ять про загиблих та постраждалих на роботі, що вперше відзначено американськими і канадськими працівниками.

За інформацією Міжнародної організації праці (МОП) кожного дня у світі близько 5000 чоловік вмирають в результаті нещасних випадків і захворюваності на виробництві.

Особливо актуальна ця проблема для галузі охорони здоров’я. Професійна діяльність працівників медичної галузі пов’язана з впливом великого комплексу негативних чинників різноманітного походження (фізичних, хімічних, біологічних, соціальних).

День об’єднання людей навколо проблеми збереження життя і здоров’я працівників офіційно визнаний і в Україні Указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006.

Цьогоріч Всесвітній день охорони праці за рекомендацією МОП відзначатиметься під девізом «Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці».

Впровадження культури охорони праці передбачає: навчання працівників і знання правил безпеки (охорони) праці як працівниками, так і їх роботодавцями; розуміння та усвідомлення виробничих небез­пек і породжених ними ризиків, що мають суворо контролюватися. Впровадження культури охорони праці з запобіганням виробничо­му травматизму, професійної захворюваності означає чітке вико­нання своїх обов’язків роботодавцями, які зо­бов’язані створити чи мати добре відлагоджену та діючу за сучасни­ми стандартами систему управління охороною праці. Разом з тим, повноцінна культура охорони праці на підприємстві неможлива без залучення працівників, підвищення ними знань з питань охорони праці. Працівники можуть брати участь у процесі прийняття рішень, що стосується працеохоронних заходів, безпосередньо чи опосередковано, через своїх представників — профспілки, уповно­важених осіб з питань охорони праці.

Належний рівень культури охорони праці досягається, коли безпека виробництва, та в першу чергу, безпека працівників є дійс­ною цінністю підприємства, головною метою здійснюваної політи­ки охорони праці. Результат залежить від її реальної значимості, а розуміння цього є ключем до створення культури охорони праці.

Щоб побудувати культуру охорони праці, необхідно:

—запровадити таку систему управління, щоб забезпечувала регулярний контроль управлінського персоналу та діяльність серед­ньої виробничої ланки керівників;

—керівництву вищої ланки демонструвати на практиці, що без­пека праці — один з пріоритетів підприємства;

—кожному працівникові, який проявив до того зацікавле­ність, надавати змогу брати участь у значущій діяльності, пов’язаній із забезпеченням охорони праці;

—система організації робіт з охорони праці має бути допусти­мо гнучкою, передбачати можливість вибору потрібних заходів і засобів;

—будь-які зусилля працівників, спрямовані на забезпечення безпеки праці, сприймати як позитивні та використовувати при цьому заходи стимулювання роботи з охорони праці.

Загальним і безсумнів­ним елементом культури охорони праці на підприємстві є принцип забезпечення безпеки праці як внутрішньої потреби працівника. А його дотримання повинно базуватися на індивідуальній відпові­дальності за безпеку кожного працівника — від роботодавця до робітника. Це буде своєрідним психологічним інструментом у ство­ренні та реалізації культури охорони праці. А ідеологічною основою культури охорони праці має стати парадигма «безпека праці в усьо­му, повсюди, завжди».

Матеріал підготувала: асистент кафедри гігієни та екології Візнюк І.Д.

Корисно знати