• Українська
  • English
Застосування інформаційних технологій та їх роль у житті сучасного лікаря
Застосування інформаційних технологій та їх роль у житті сучасного лікаря

Застосування інформаційних технологій та їх роль у житті сучасного лікаря

Сьогодні про використання інформаційних технологій, у тому числі новітніх, незалежно від галузі знань говорять і пишуть багато.

Упровадження персонального комп’ютера в інформаційній сфері, використання телекомунікаційних засобів зв’язку визначили новий етап у розвитку інформаційних технологій. Нам важко уявити собі хоча б один день у своїй роботі чи побуті без маси гаджетів з «дружнім інтерфейсом», які міцно закріпилися в нашому житті.

У минулому роль медицини у розвитку інформаційних технологій була порівняно не дуже великою, однак, з того часу як високошвидкісні обчислення над великими обсягами даних і зростання частки медичних досліджень, які спираються на математичне (комп’ютерне) моделювання стали звичайними у клінічній практиці, стало зрозумілим, що можливості ІТ стають ключовими факторами в галузі медицини.

Сьогодні в світі реалізується багато серйозних досліджень і проектів щодо впровадження ІТ у медицину. Вкладаються значні кошти в інформатизацію охорони здоров’я. Перетворюючі цифрові дані на знання, лікарі можуть більш обґрунтовано застосовувати їх.

Інформаційні технології в галузі охорони здоров’я – життєво важлива галузь, яка повинна забезпечити ефективну, безпечну і надійну медичну допомогу. І ця галузь розвивається найбільш динамічно. Наявність великих масивів цифрової медичної інформації дозволяє удосконалювати охорону здоров’я, з’явилося навіть нове поняття – дослідження «в кремнії». Зараз ІТ використовуються на всіх етапах охорони здоров’я – від базових досліджень до надання медичних послуг і включають у себе ряд спеціалізацій, таких як біоінформатика, клінічна інформатика та біомедична інформатика.

Сторінки сайту нашого університету вже інформували допитливих читачів про основні напрямки застосування інноваційних інформаційних технологій у медицині. Знову про актуальне і, напевне, це вже стане гарною традицією у майбутньому.

Нас сьогодні вже не дивує можливість використання електронної медичної картки, смс-інформування про результати зданих у лабораторії аналізів з наступним їх переглядом у інформаційній системі лабораторії, дистанційна фіксація і транслювання фізіологічних параметрів, можливість комп’ютерного імітування складних біологічних процесів, 3-D моделювання тканин і органів, об’єктивна оцінка при вирішенні задач діагностики, інтерпретації даних, прогнозуванні перебігу захворювань і ускладнень, моніторингу перебігу захворювань і планування лікувально-діагностичного процесу, хоча ще два-три десятки років тому таке нам могло здаватися науковою фантастикою з далекого майбутнього.

Вже очевидні переваги інформаційних технологій, які використовують у медичних центрах і клініках. Автоматизовані робочі місця лікарів дозволяють оптимізувати різні процеси лікарської діяльності, роблячи її більш ефективною. За допомогою мережі Інтернет працівники медичних закладів отримали доступ до найновішої інформації в галузі охорони здоров’я і можуть встановлювати професійні зв’язки з колегами для обміну досвідом. Важливим позитивним напрямком впровадження інформаційних технологій у медицину є можливість взаємодії з зовнішніми джерелами інформації завдяки оn line  конференціям, що дозволяє не залишаючи пацієнта вирішувати складні питання за допомогою  досвідченіших колег.

Робота медичного персоналу стала зручнішою і ефективнішою. Сучасний рівень розробки спеціального програмного забезпечення для роботи медиків відповідає найвищим стандартам безпеки даних, розміщених у всесвітній мережі, що дозволяє здійснювати оn line  доступ до баз даних. Не менш суттєвими виявилися розробки для пацієнтів. Так, сьогодні абоненти спеціальних медичних систем, мають можливість отримати допомогу кваліфікованого медика з питань здоров’я практично 24 години на добу, не залишаючи оселі. З 2013 року почали функціонувати додатки, які забезпечують безперешкодний обмін інформацією між пацієнтами і лікарями. Технології віддаленого контролю, який надається пацієнтам переходить з фази експерименту і тестування до стадії втілення у життя.  Це дозволить лікарням надавати допомогу зменшуючи витрати на повторну госпіталізацію, яка часто виникає при хронічних захворюваннях.

Актуальним залишається також питання використання популярних сьогодні мобільних девайсів та мобільних діагностичних пристроїв.  Нещодавно проведені дослідження показали, що 91 % лікарів зацікавлені у використанні електронних медичних карт. У 2013 році пацієнти отримали можливість завантажувати на смартфони і планшети додатки для моніторингу життєво важливих показників, таких, наприклад, як частота серцевих скорочень і отримали ширший доступ до інформаційних додатків системи охорони здоров’я. У найближчому майбутньому розглядається можливість використання лікарями і пацієнтами діагностичних пристроїв у смартфонах і планшетах. Лікарі зможуть надавати допомогу, використовуючи свої мобільні пристрої, переглядаючи кардіо- або енцефалограми пацієнта, результати лабораторних досліджень, приймати документи, замовляти необхідні ліки за електронним рецептом (ePrescription). Зараз активно розглядається можливість розробки низки медичних програм для безперешкодного доступу до медичних електронних карт. За допомогою мобільних пристроїв можна буде отримати доступ до даних, які раніше були доступні тільки у клініках.

За результатами  проведених медичними організаціями досліджень були виявлені наступні позитивні тенденції впровадження інформаційних технологій в практичній охороні здоров’я: покращення відношення до лікування (зросла доля пацієнтів, які активно використовують домашній самоконтроль); зниження частоти госпіталізації пацієнтів; зниження смертності серед хворих у порівнянні з рутинною технологією організації медичної допомоги; покращення якості життя, психологічного і соціального стану пацієнтів; підвищення рівня задоволення якістю медичних послуг; підвищення інформованості пацієнтів про своє захворювання; покращення якості обслуговування, своєчасна корекція лікарської терапії, висока ефективність медикаментозного лікування; підвищення економічної ефективності медичної допомоги.

Сьогодні для створення інформаційних технологій медицини майбутнього зусилля провідних дослідницьких груп об’єднуються і направлені на розробку нових програмних архітектур і мов програмування; теоретико-методологічних моделей обробки інформації; математичних методів моделювання складних біологічних систем; методик передбачення можливої реакції пацієнта на поєднання лікарських препаратів; алгоритмів пошуку оптимального поєднання терапій.

Цього року ринок ІТ-технологій в охороні здоров’я досяг $80 млрд і забезпечує середньорічний 5% темп зростання на найближчі 5 років.

Без сумніву, ІТ – корисний інструмент для покращення якості та ефективності медичної допомоги. Однак, їх використання вимагає ретельного підходу до підготовки медичного персоналу, організації структури медичної допомоги і управління нею.

Якщо будемо прагнути і сумлінно працювати в цьому напрямку, гадаю  багато речей, які поки що є на стадіях розробки і тестування у високотехнологічних країнах, мають всі шанси стати реальністю в нашому повсякденному житті!

Матеріали підготувала доцент кафедри біологічної  фізики та медичної інформатики Олена Олар.

Корисно знати