• Українська
  • English
Як відрізнити астенію  від втоми

Як відрізнити астенію  від втоми

Астенія – це стан, який характеризується загальною слабістю, втомою, втратою енергії та зниженням працездатності, може бути виявлений у пацієнтів будь-якого віку, проте найбільш схильні до астенії є люди віком 35-40 років. Згідно даних ВООЗ з 2020 р. астенічні розлади за частотою поширення посідають друге місце, поступаючись лише серцево-судинним захворюванням. Майже кожен другий мешканець розвинених країн періодично стикається з астенією, яка негативно впливає на якість їхнього життя. Особливо вразливі ті  професії, що пов’язані з тривалим хронічним психо­емоційним перенапруженням – лікарі, вчителі, викладачів, юристи, оператори, водіїв, школярі, ​​студенти і т.д.

Астенічний синдром можна розглядати як патологічно змінену реакцію адаптації нервової системи у відповідь на фізичне і психічне перенапруження, екзо – або ендогенні інтоксикації, судинні та метаболічні розлади. Астенія зазвичай є тривалим і стійким станом, який може супроводжувати хворого більше місяця. У випадку звичайної втоми, то вона виникає після певного фізичного або розумового зусилля і може бути полегшена відпочинком протягом декількох годин або днів.

Астенічний синдром і втома мають схожі симптоми, але  важливо вміти їх відрізняти, щоб вчасно звернутися за медичною допомогою.

Принципова відмінність астенічного синдрому від простої втоми полягає в тому, що втома виникає внаслідок виснаження енергетичних запасів, тоді як астенія є наслідком порушення регуляції використання енергетичних ресурсів.

Симптоматика астенії часто супроводжується нестачею енергії, втратою сил, погіршенням настрою, зниженням когнітивних функцій, порушенням сну тощо, в той час, як втома, яка зазвичай може супроводжуватися більш обмеженими симптомами, такими як важкість у м’язах, загальна слабкість і бажання відпочити. Основні причини виникнення астенії частіше пов’язані з такими факторами  як стрес, тривога, депресія, а також можуть бути наслідком інфекційних захворювань, тоді як втома виникає після  фізичних або розумових навантажень. У випадку астенії відпочинок зазвичай не приносить значного полегшення, в той час, як при звичайній втомі відпочинок може швидко відновити енергію.

Активний спосіб життя,  правильний розпорядок дня, регулярні фізичні вправи (уникати надмірного напруження), перебування на свіжому повітрі, збалансоване харчування (з обмеженням кофеїну, алкоголю та надмірних дієт), а також повноцінний сон, (не менше ніж 8 годин на добу) – запобігають виникненню астенічного синдрому.

Інформацію підготували асистентка кафедри фармації Ольга СКРИНЧУК

доцентка закладу вищої освіти кафедри фармації Аліна ПАЛАМАР

Корисно знати