• Українська
  • English
Як запобігти травмам у зимовий період
Як запобігти травмам у зимовий період

Як запобігти травмам у зимовий період

«Зима –  найгарніша пору року!» – з таким висловом погодяться всі.

Але у цієї пори року є і інша сторона. Для нас, травматологів, зима – це напружений період, який характеризується великим рівнем травматизму. Сміливо можемо зазначити, що кожна людина, хоча б один раз за зиму  падала на слизькій дорозі.  Наслідки падінь бувають різні – від синців до переломів.
Щоб застерегти себе від травм, треба дотримуватись декількох нескладних правил.

Умовно розподілимо ці правила на 3 групи:

1 – Як запобігти падінню.

2 – Як вести себе, під час падіння.

3 – Що треба робити, коли вже впали.

 

1. Взуття повинно бути зручним, добре фіксувати гомілково-стопний суглоб. На період ожеледиці бажано відмовитись від високих, тонких підборів. Рекомендуються прямокутні, півмісяцеві підбори не вище 3см. Перевагу треба віддати м’якій підошві з глибоким протектором. Якщо такого взуття вдома немає – можете приклеїти до підошви шматочки наждачного паперу.

Найчастіше падіння нас підступно чекає на межі неслизької та слизької частини шляху, тому варто завжди дивитись собі під ноги, щоб не пропустити момент, коли закінчився пісок або сіль, та почалась ожеледиця.

Руки бажано не тримати в карманах. Вони під час ожеледиці виконують важливу балансуючу функцію. Крім того, якщо буде можливість вхопитись за щось, а руки в карманах і ви не встигли – буде дуже прикро.

Ходити треба на дещо зігнутих в колінах ногах. Старшим людям бажано ходити з палицею, яка закінчується цвяшком, навіть якщо в іншу пори вони її не потребують. Іти треба повільно, дещо «шморгаючи» по слизькій поверхні.

Маршрут бажано обирати завчасно, беручи до уваги роботу комунальних служб, та спостереження.

2 Якщо падінню не вдалось запобігти, не треба панікувати. Розслабтесь, згрупуйтесь, та спробуйте «сісти» на землю. Щоб вберегтись від травми голови – під час падіння на спину максимально прижміть підборіддя до грудей. При падінні на спину руки треба розвести ширше щоб впасти з меншою силою. Під час падіння – НЕ виставляйте витягнуті руки, бо отримаєте перелом променевої кістки. Падати ліпше на ті ділянки тіла, де найбільше м’язовий масив – на бік, на спину.

3 Ось і сталося те, чого боялися. Не робіть різких рухів. Не намагайтесь різко підвестись. Розслабтесь та заспокойтесь. Відчуйте що? у вас болить, я?к сильно. Якщо підозрюєте що втрачали свідомість – спитайте у оточуючих. Якщо можете – повільно підведіться, тримаючись за щось нерухоме, або попросіть оточуючих про допомогу. Під час вставання є великий шанс впасти знову. Будьте обережні. Постійте трошки, а краще присядьте, якщо є де. Якщо все добре, і відчуваєте що нічого не пошкодили, можете рухатись далі.

Якщо болить голова, з’явилась нудота, блювота, втрачали свідомість, порушився зір, слух, пам’ять, з’явився різький біль в будь якому сегменті тіла – негайно викликайте «швидку».

Узагальнюючи можемо порадити:

Якщо є можливість в ожеледицю посидіти вдова, в теплі – залишайтесь. Якщо немає такої можливості – Ідіть повільно, дивіться під ноги, та будьте уважні.

Матеріал підготував: доцент кафедри травматології, ортопедії та нейрохірургії кандидат медичних наук Олексюк Іван Степанович

Корисно знати