• Українська
  • English
До Всесвітнього дня хворого
До Всесвітнього дня хворого

До Всесвітнього дня хворого

Хворіти – неприємна справа. Багато хто з нас хворів раніше, або відчуває всю підступність хвороби на собі зараз.

У такі хвилини ми розуміємо, як для нас важлива підтримка і турбота тих, хто може її надати. Комусь із нас доводилося доглядати за хворими раніше, хтось робить це постійно, обравши для себе професію медика. Є серед нас і ті, для кого підтримка і догляд за хворими стали велінням душі.

За ініціативи глави Ватикану Іоана Павла II 1992-го року було запропоновано відзначати 11 лютого як новий міжнародний пам’ятний день – Всесвітній день хворого. Ця дата нерозривно пов’язана з добрими католицькими традиціями і великою місією, покладеною Богом на всю християнську церкву. Безкорислива самопожертва в ім’я порятунку свого ближнього – свята місія, нагорода за яку скоріше очікується християнами на небесах. Безліч християнських місій і парафій по всьому світу вже багато століть організовують догляд за хворими і немічними, які мають гостру потребу в опіці і дуже обмежені в своїх можливостях. Персонал цих закладів сприймає чужий біль як свій власний. Але і ці люди, які щодня бачать і співчувають стражданням, також потребують підтримки. Всесвітній день хворого, який відмічають вже більше 20 років, давно вийшов за рамки суто конфесійного заходу. Зараз він підтримується на рівні державних і приватних медичних закладів. Цього дня як медики, так і пересічні громадяни за велінням серця проводять благодійні акції, організовують заходи, для підтримки хворих і немічних.

Для співробітників кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб допомога хворим є справою їх життя. Вони роблять це щодня, а не лише до певної дати. Пам’ятаючи, що набагато легше хворобу попередити, ніж лікувати, на кафедрі велика увага надається санітарно-просвітницькій роботі, яка має на меті попередити виникнення хвороби або виявлення захворювання на ранніх стадіях, коли його легше лікувати та немає серйозних ускладнень. Виступи на телебаченні, радіо, в газетах часто розповідають про здоровий спосіб життя, правильне харчування для запобігання таким захворюванням як панкреатит, цукровий діабет, пептична виразка та ін. Професор Хухліна О.С., яка має великий досвід з лікування вірусних гепатитів, є частим гостем різних програм з інформацією про запобігання та ранню діагностику гепатитів В і С. Співробітниками кафедри була проведена акція по профілактиці та ранній діагностиці артеріальної гіпертензії з вимірюванням артеріального тиску усім бажаючим та наданням рекомендацій зі здорового способу життя. При цьому роздавалися друковані матеріали, що містили актуальну інформацію стосовно підвищеного артеріального тиску. Подібні заходи були проведені з вимірювання рівня цукру крові та профілактики і ранньої діагностики цукрового діабету. Викладачами кафедри постійно проводиться велика лікувальна робота з ведення пацієнтів у терапевтичних відділеннях та консультування хворих у терапевтичних та хірургічних відділеннях Чернівецької лікарні швидкої медичної допомоги. У своїй роботі фахівцями БДМУ використовуються найновіші методи діагностики та лікування хворих для раннього виявлення захворювань та запобігання ускладненням.

Сьогодні, у важкий для України час, багато захисників потребують нашої допомоги і підтримки. Пам’ятаймо про це, не будьмо байдужими і робімо все від нас залежне щодня. А цього Дня ми приєднуємося до усіх добрих ініціатив і бажаємо всім, хто здійснює догляд за немічними і хворими – сил і здоров’я, бадьорості і гарного настрою! А всім хворим – полегшення і одужання, енергії, душевного тепла і підтримки!

Матеріал підготував: доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Олександр Андрусяк.

Корисно знати