• Українська
  • English
Володимир Івасюк – символ української пісні…
65-річчя від Дня народження Володимира Івасюка

Володимир Івасюк – символ української пісні…

Сьогодні вся громадськість вшановує 72 річницю від Дня народження видатного українського композитора та поета – Володимира Івасюка.

Володимир Івасюк – один із основоположників української естрадної музики. Автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів. Професійний медик, скрипаль, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. Неординарний живописець.

Зазначимо, що Володимир Івасюк навчався в Буковинському державному медичному університеті, тоді – Чернівецькому медичному інституті з 1967 року по 1972 рік.

Володимир Івасюк надзвичайно любив та шанував свій край, любив буковинську пісню і навіть у письмовій роботі при вступі до Чернівецького медичного інституту Володимир Івасюк написав: “…Вміє наш народ співати. І пісня його лине вільно і легко за улюбленою працею, під ясним небом, на рідній землі з широкими горизонтами. …Вона звучить мажорно, радісно та велично в такт з нашою ходою. Відлуння її долітає до найвіддаленіших куточків Землі і будить в серцях людей почуття власного ритму…”. За роботу, до речі, тодішній абітурієнт отримав “відмінно”.

У стінах БДМУ (тоді ЧМІ) Володимир у 1970 році пише пісні “Червона рута” й “Водограй”, які 13 вересня вперше виконав з Оленою Кузнецовою у програмі Українського телебачення “Камертон доброго настрою”.

У 1971 році режисер Роман Олексів зняв у селищі Яремча український музичний фільм “Червона рута”, в якому головні ролі виконали Софія Ротару й соліст ансамблю “Смерічка” Василь Зінкевич. У фільмі звучить багато пісень Івасюка. “Червона рута” перемогла на першому всесоюзному фестивалі “Пісня-71”. На завершальному концерті в Останкіно її виконали солісти ансамблю “Смерічка” Назарій Яремчук, Василь Зінкевич і автор Володимир Івасюк у супроводі естрадно-симфонічного оркестру під керівництвом Юрія Силантьєва.

А у 1972 році на Чернівецькому телебаченні відбулася прем’єра пісні “Балада про дві скрипки”, яку виконала Софія Ротару. Пісня “Водограй” у виконанні ансамблю “Смерічка” Левка Дутківського у Москві перемогла в телевізійному конкурсі “Алло, ми шукаємо таланти!” та на фестивалі “Пісня-72”.

Крім творчого життя, Володимир гарно вчився, як свідчить його характеристика 1967 року: “Володимир старанний студент, добросовісно відвідує заняття, є старостою групи та курсу. Бере активну участь в творчому житті університету”.

У 1972 році Володимир Івасюк переводиться на навчання до Львівського медичного інституту у зв’язку зі вступом до Львівської державної консерваторії ім. М.В. Лисенка. В архіві БДМУ збереглася тогочасна характеристика студента Івасюка за підписом ректора Олексія Юхимця в якій відзначено:

“… Івасюк В.М. у 1967 році вступив до Чернівецького медичного інституту. За час навчання проявив себе з позитивної сторони, навчається в основному на “добре” та “відмінно”.

Приймає активну участь у громадському житті інституту. Є активним учасником Народного ансамблю пісні і танцю інституту, а також керівником вокально-інструментального ансамблю Чернівецького медичного інституту. Виступає з концертами на радіо та телебаченні, а також на різноманітних заходах міста та області.

Івасюк В.М. є талановитим композитором, пісні якого відомі та користуються популярністю в нашій країні та закордоном.

В побуті скромний, шанований колективом”.

Як бачимо, Володимир Івасюк був гарним студентом, чудовою людиною та надзвичайно талановитим митцем. Ми пишаємося тим, що він носив звання студента Буковинського державного медичного університету, пам’ять про видатного буковинця – завжди у наших серцях.

Матеріал підготувала: Оксана Вівсянник

Корисно знати