• Українська
  • English
Як запідозрити інсульт? Фактори ризику та профілактика

Як запідозрити інсульт? Фактори ризику та профілактика

Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу, яке щороку уражує близько 140 тис. мешканців України. 20-40% пацієнтів, що вижили, потребують сторонньої допомоги, близько 50% – помирають протягом першого року. Інсульт – це саме те захворювання, при якому через обмеження чи припинення постачання крові, клітини мозку починають відмирати з шаленою швидкістю – приблизно 2 млн нейронів щохвилини.

Але на сьогодні існує високоефективний метод лікування ішемічного інсульту – внутрішньовенний тромболізис. І саме тут буде актуальним вислів «час – це життя», адже чим раніше проведена процедура тромболізису – тим краще результат! Чим швидше родичі пацієнта помітять загрозливі симптоми і почнуть правильно діяти – тим ефективніше буде лікування.

Симптоми інсульту залежать від його типу (ішемічний або геморагічний), локалізації.

Найчастіше спостерігаються:

  • раптова зміна вимови, вона стає нерозбірливою, плутаною або порушується розуміння мови;
  • слабкість або оніміння кінцівки або кінцівок з однієї сторони;
  • головний біль, іноді – дуже інтенсивний;
  • раптове запаморочення, хитання при ходьбі, іноді – з нудотою, блюванням;
  • раптове перекошування обличчя з появою «кривої» посмішки;
  • втрата зору чи чіткого бачення;
  • раптова втрата свідомості.

Слід бути дуже уважним до появи вказаних ознак хвороби, адже через деякий час (навіть через кілька хвилин) вони можуть зникнути. Це означає, що у пацієнта була транзиторна ішемічна атака, яка є загрозливим передвісником інсульту.

Хто у групі ризику? Звісно, найчастіше інсульт трапляється у віці 55 років і старше, але молоді пацієнти з невиявленими вродженими аномаліями судин головного мозку також потрапляють до групи ризику. Високий артеріальний тиск, наявність цукрового діабету, підвищений рівень холестерину в крові, хвороби крові та серця, тютюнопаління та порушення обміну речовин з надмірною вагою, нерегулярна та недостатня фізична активність.

Що потрібно робити, якщо Ви або Ваші родичі знаходяться у групі ризику? Звернутися до сімейного лікаря, який підбере медикаментозне лікування або направить на дообстеження та профільних спеціалістів (кардіолога, ендокринолога тощо). Які Ваші дії при раптовій появі симптомів, описаних вище? Не зволікати, а викликати швидку допомогу, щоб якнайшвидше потрапити у профільний стаціонар. Зафіксувати час, коли відмітили перші симптоми, щоб лікарі змогли вирахувати вікно терапевтичних можливостей і встигли розпочати ефективне лікування.

 

Матеріал підготувала лікар-невропатолог, к.мед. наук, доцент кафедри нервових хвороб,

психіатрії та медичної психології Наталія Васильєва

Корисно знати