• Українська
  • English
А чи знаєте ви, що таке Мерцишор?
що таке Мерцишор?

А чи знаєте ви, що таке Мерцишор?

Мерцишор… Загадка чи традиція, яку нам передали наші пращури з давніх часів!?

Історичне коріння Мерцишор залишаються загадкою, але зазвичай вважається, що це свято виникло за часів Римської імперії. Ця двоїстість відображена в Мерцишор, де білий і червоний колір можна розуміти як символи миру і добра. Існує багато різних легенд, які розповідають про появу цього свята. Археологічні розкопки в Румунії доводять, що амулети, на зразок сучасного Мерцишор, існували ще близько 8 тис. років тому. Тоді вони робилися у формі маленьких камінчиків, розфарбованих в білий і червоний колір, що плавали на шиї. Вперше Мерцишор був згаданий Іордаки Голеску. Фольклорист Симон Флоря Маріан писав, що в Молдові та Буковині Мерцишор складався з золотою або срібною монети на червоно-білій нитки, яку діти носили на шиї. Дівчата теж носили Мерцишор на шиї перші 12 днів весни, а потім вплітали його у волосся до прильоту лелек або до цвітіння перших дерев.

Мерцишор носять на одязі весь місяць, а 31 березня знімають і розвішують на квітучих фруктових деревах. Вважається, що завдяки цьому людям буде супроводжувати успіх протягом усього майбутнього року. За повір’ям, якщо загадати бажання, вішаючи Мерцишор на дерево, воно обов’язково здійсниться.

У деяких районах Румунії Мерцишор носять не весь березень, а тільки два перші тижні. Вважається, що це приносить здоров’я і благополуччя. У трансільванських селах Мерцишор прив’язують до дверей, вікон, рогам домашніх тварин, так як вважається, що вони відганяють злих духів і надають життєві сили. Є повір’я, що треба вмитися дощовою водою, зібраної 1 березня, щоб стати красивіше і здоровіше. У Банате дівчата збирають воду або сніг з листя суниці і вмиваються, щоб бути коханими. У Добруджі Мерцишор носять до прильоту лелек, а потім кидають його в небо, щоб щастя було «великим і крилатим».

Цікаві історії цих двоїстісних кольорів, які поєднують назву Мерцишор прикрашають одежі, підіймають настрій та веселять душу. Адже ця традиція віщує про перший день весни.

Матеріал підготувала: асистент кафедри мікробіології та вірусології Попович В.Б.

Корисно знати