• Українська
  • English
11 квітня – Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

11 квітня – Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

Кожного року 11 квітня за ініціативою ВООЗ проводиться Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Для населення це хороша можливість підвищити обізнаність щодо хвороби та заходів з її профілактики.

Хвороба Паркінсона – поволі поступальне дегенеративне захворювання центральної нервової системи, яке головним чином проявляється руховими порушеннями у вигляді гіпокінезії, ригідності м’язів, тремору спокою і пасторальних розладів, а також вегетативними, когнітивними, афективними та іншими розладами.

Варто зазначити, що тремтіння – це основний, але не обов’язковий симптом хвороби Паркінсона.

Попри досягнутий останніми роками прогрес в розумінні механізмів хвороби Паркінсона, залишається невідомою справжня етіологія спорадичних форм цього захворювання. До основних причин розвитку хвороби належить вік, фактори середовища (вплив пестицидів, гербіцидів і т.д.), генетична схильність, побічна дія ліків.

Зараз у світі налічується понад 4 млн хворих, переважно це люди літнього віку. Вчені прогнозують, що до 2040 року їх кількість сягне понад 14 млн, оскільки людство стрімко старіє.

На сьогодні хвороба Паркінсона, на превеликий жаль, належить до когорти невиліковних хвороб. Вона не є смертельною, однак істотно знижує якість життя пацієнтів. Сучасна медицина у всьому світі має багато методів для покращення стану хворого. Якщо вчасно діагностувати хворобу, відповідно, призначити адекватне лікування, то пацієнти тривалий час можуть продовжувати активне життя.

Перші симптоми захворювання найчастіше з’являються у віці 55-60 років, однак, за даними ВООЗ, на вікову групу 20-50 років припадає приблизно 5% усіх зареєстрованих випадків. Такі випадки класифікують як хвороба Паркінсона молодого віку.

Неможливо передбачити, у кого є ймовірність виникнення хвороби. Так само не існує жодного способу захистити себе від недуги на 100%. Науковці усього світу активно шукають засоби, які б мали здатність покращувати роботу мозку та відновлювати втрачені нейрони. Нині єдиним ефективним доведеним методом є заняття фізичними вправами.

Ведення здорового способу життя є основним засобом профілактики хвороби Паркінсона:

  • Повноцінне здорове харчування, не зловживання алкоголем;
  • Рухливий спосіб життя, людям похилого віку для підтримки фізичної активності доцільно мати хобі, наприклад, садівництво;
  • Психологічна готовність до стресових ситуацій;
  • Своєчасний профілактичний та медичний огляд, своєчасне лікування будь-яких захворювань.

У разі виявлення будь-яких симптомів хвороби потрібно негайно звернутися до сімейного лікаря, який назначить подальше обстеження.

А з особами, які захворіли – будьте особливо терплячі коли вони щось роблять самі та підтримуйте їх емоційно!

Інформацію підготувала асистент кафедри фармації Яна ГОНЧАРУК

 

Корисно знати