• Українська
  • English
Надмірна сексуальна активність в підлітковому віці
Надмірна сексуальна активність в підлітковому віці

Надмірна сексуальна активність в підлітковому віці

Уявлення про сексуальні відносини формуються ще в підлітковому віці.

Звичайно, секс із частою зміною партнерів – аж ніяк не винахід сьогодення. Його прихильники жили за всіх часів і в усіх країнах, незважаючи на те, що суспільна і особливо церковна мораль засуджувала безладні статеві зв’язки. І небезпідставно: підвищена сексуальна активність, особливо в поєднанні з нерозбірливістю у виборах партнера, здатна викликати небажану вагітність і народження небажаних дітей, не кажучи вже про захворювання, що передаються статевим шляхом.

Усі ми дуже різні за темпераментом, характером, поглядами на життя, і це не визначає інтенсивність нашого статевого життя та вибір партнера. Однак на наше ставлення до сексу занадто сильний вплив справляють нав’язані ззовні стереотипи, в  існуванні яких ми часто-густо самі собі не зізнаємося. У полоні хибних уявлень може опинитися навіть доросла людина.

Що вже казати про підлітків, які через потребу у визнанні й самоствердженні виявляються найбільш вразливими перед такими факторами як:

  1. Бажанні «бути своїм» у групі однолітків чи однодумців, а отже, поводяться так, як у цьому середовищі заведено, навіть якщо насправді цього не хочеться (випивати, жити статевим життям, вживати наркотики та ін.).
  2. Прагнення довести собі, батькам і всьому світу, що ти вже дорослий і можеш робити те що захочеш.
  3. Перше кохання. Часто об’єктом першої закоханості, особливо дівчат, стає старший за віком партнер. Навіть не маючи бажання і потреби починати статевий контакт, підліток таким чином доводить щирість своїх почуттів. У такій ситуації можна лише сподіватись, що об’єкт кохання виявить розуміння й такт.
  4. Прагнення відповідати певному ідеалу, бути схожим на кумира.

Не останню роль у формуванні «ідеального образу власного я» відіграють надмірно еротизовані кіно- і телеіндустрія.

Оголяючи інтимне життя, вони створюють сексуальну напруженість, підштовхують підлітка до усвідомлення себе сексуальним об’єктом і, як наслідок, до реалізації певних стереотипів поведінки – спроб за всяку ціну досягти сексуальної привабливості в очах осіб протилежної статі., прагнення виставити на показ інтимне життя, сексуальні перемоги та ін.

Так, є люди, які по-справжньому «зациклилися» на сексі. Проте їхня підвищена сексуальна активність пояснюється фізичними чи психічними аномаліями (відхилення від норм). Вони в цьому не винні – в одних в організмі щось пішло на лад від природи, інші в дитинстві систематично зазнавали насилля, що з часом викривало їхнє сексуальне сприйняття, треті таким чином компенсують неспроможність в інших сферах.

У країнах Європи до сексоголізму ставляться як до наркотичної залежності, тому під час лікування сексоголіків застосовують методи, розроблені для лікування наркоманії та алкоголізму.

Це – інформація «до роздумів», а висновки ти повинен зробити сам. Не існує універсальних порад, як не буває однакових людей та ситуацій. Проте здоров’я – твій капітал і гарантія благополуччя в майбутньому, тому приймай рішення самостійно, не дозволяй чужій волі чи випадку маніпулювати тобою.

Попередження ранньої вагітності – одна з найважливіших проблем молоді. Враховуючи статистичні дані по Чернівецькій області, частота ранньої вагітності, першого аборту та пологів в підлітковому віці немає тенденції до зниження. Частота пологів у дівчаток віком 15-17 років склала 233 в 2012 році (226 в 2011 році), а абортів в 2012 році було 39, що дещо менше ніж в 2011(56 випадків).Такі серйозні цифри вимагають раннього використання сучасних методів контрацепції в підлітковому віці, щоб запобігти небезпечним наслідкам, які з часом призведуть до безплідності.   Сучасні контрацептивні засоби, крім високої ефективності, повинні бути простими і зручними для застосування, відзначатись оборотністю дії і не справляти негативного впливу. Пам’ятайте, що самостійно купувати в аптеці можна єдиний контрацептивний засіб – презерватив. Правильно підібрати метод контрацепції, враховуючи загальний стан та індивідуальні особливості ( це вкрай важливо при доборі гормональних препаратів ), допоможе кваліфікований лікар! Люблячі мами  пам’ятайте, що гормональні контрацептиви безпечні з 18 років, але якщо ваша донька починає жити статевим життям з 15 років, то можна використовувати КОК, попередньо порадившись з фахівцем. Це дозволить вам уникнути багатьох ускладнень, а саме небажаної вагітності, першого аборта в 16 років і репродуктивних розладів в майбутньому.

Матеріал підготувала: к. мед. н., асистент кафедри акушерства та гінекології Приймак Світлана Григорівна.

Корисно знати