• Українська
  • English
Музично-драматичний театр ім. О. Кобилянської (117 років від дня заснування)

Музично-драматичний театр ім. О. Кобилянської (117 років від дня заснування)

Український музично-драматичний театр ім. Ольги Кобилянської у Чернівцях входить до складу архітектурного ансамблю Театральної площі, вважається шедевром архітектурного мистецтва і належить до найвідоміших пам’яток архітектури міста, яка прикрашає театральну площу понад 100 років.Театральне мистецтво почало з’являтись у Чернівцях наприкінці XVIII ст., коли частину Буковини було включено до Габсбурзької монархії. Першу театральну постановку чернівчани побачили 1784-го року, коли у місті гастролював італійський театр тіней. Спеціалізованого театрального приміщення у столиці Герцогства Буковина не існувало, тому вистави проводились у пристосованих місцях. У 1876 році у місті був збудований перший стаціонарний, щоправда, дерев’яний, театр, який прослужив за призначенням до 1904 року.

Сучасний музично-драматичний театр – творіння знаменитої віденської фірми Фельнера і Гельмера, відомої в Європі спорудженням 43 театрів, серед яких Віденська та Одеська опери. Театр постав за 2 роки, а у своїй красі не поступався перед кращими театрами Європи. Будівництво театру фінансували меценати. Нині у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї зберігається унікальний історичний документ – грамота, видана сто років тому на честь закладення останнього каменя в будівництво театру. Перший камінь у фундамент театру був закладений 1 серпня 1904 р., а вже 3 жовтня 1905 р. відбулося урочисте відкриття. Тут засвідчено прізвища буковинців, які вклали свої кошти в його спорудження. Вартість проєкту сягнула 600 тисяч крон, що було величезною розкішшю для тодішнього магістрату. Театр побудований у стилі віденської сецесії з переважанням елементів стилю ренесанс. Фасад споруди прикрашає арковий портал з двома парами колон з боків та з культурною композицією з Аполлоном із лютнею в оточенні  персонажів античних драм. Над вікнами фасаду в обрамлені муз встановлені барельєфні медальйони В. Шекспіра та Р. Вагнера. В тимпанах над вікнами бічних стін розташовані мармурові бюсти видатних діячів світової культури. Декор інтер’єру виконано в стилі бароко з поєднанням білих і золотих тонів, що надає йому елегантності. Фойє та зала для глядачів пишно оздобленні різьбленням та необароковими скульптурами. Перед театром встановлено пам’ятник О. Кобилянській, чиє ім’я носить театр. За час існування театру демонструвалися опери, оперети, драматичні та комедійні вистави заxідноєвропейських класиків

Джузеппе Верді, Ріхарда Вагнера, Йоганна-Фрідріха Шиллера тощо, виступали великі майстри оперної та драматичної сцени Європи: Енріко Карузо, Федір Шаляпін, Соломія Крушельницька, Александр Моіссі та багато інших.

На сцені театру здійснили понад 500 постановок за творами української класики – “Титарівна” за Т. Шевченком, “Ой, не ходи Грицю” і “Циганка Аза” М.Старицького, “Кам’яний господар” та “Ціною крові” Лесі Українки, “Украдене щастя” І. Франка, “Одруження” М. Гоголя, “Сльози Божої Матері” за Уласом Самчуком та багато інших. Великою популярністю також користуються вистави зарубіжних авторів – “Матінка Кураж та її діти” Б. Брехта, “Заміж тільки за Ернеста” О. Уайльда, “Служниці” Ж. Жене, “Анджело – тиран Падуанський” В. Гюго тощо. У театрі не оминають увагою також і маленьких глядачів, зокрема, для них показують вистави, поставлені за популярними казками – це “Снігова королева” Є. Шварца, “Карлсон, який живе на даху” А. Ліндгрен, “День народження кота Леопольда” А. Хайта та багато інших.

У 2003 р. з ініціативи працівників театру було засновано фестиваль “Золоті оплески Буковини”, в  якому беруть участь не лише українські театральні колективи, але також і колеги з близького зарубіжжя.

Двері театру завжди відчинені для відвідувачів закоханих у театральне мистецтво, які  можуть відчути дух музи Мельпомени, ознайомитися з кращими зразками класичного та сучасного репертуару.

Матеріал підготувала бібліотекар І кат. Світлана Тулевська

 

Корисно знати