• Українська
  • English
Клінічні прояви псоріазу волосистої частини голови
Клінічні прояви псоріазу волосистої частини голови

Клінічні прояви псоріазу волосистої частини голови

З усіх форм псоріазу ураження волосистої частини голови зустрічається найчастіше.

Відомо, що близько 80% пацієнтів із псоріазом мають в тій чи іншій мірі ураження цієї ділянки. А в ряді випадків ця ділянка є єдиною по ураженню шкіри цим недугом.

Зважаючи на те, що голова має «соціальну значущість», наявність хронічного ураження в цій зоні знижує якість життя 85% пацієнтів, які відчувають серйозні проблеми в суспільному і особистому житті.

Підступність ураження на цій ділянці полягає в тому, що на перших стадіях захворювання людина вважає, що це лише місцеве подразнення, а лусочки на шкірі голови приймає за лупу. Поступово висип на шкірі змінюється – утворюються вузлики, вкриті типовими сріблясто-білими лусочками на їх поверхні. А згодом перебіг характеризується злиттям вузликів з утворенням бляшок від невеликих розмірів (4-7 см) і до тотального ураження шкіри волосистої частини голови. Висип може не викликати суб’єктивних відчуттів, а може супроводжуватись свербежем, шкіра уражена бляшками може тріскатись і кровити, а в окремих випадках висип може набувати мокнучого характеру, що свідчить про стрімкий, агресивний перебіг захворювання.

В Україні та світі вже наявні дієві методики лікування, але люди з негативним досвідом лікування шукають альтернативні шляхи вирішення своєї проблеми – звертаються за допомогою до «народної медицини», представників мережевого маркетингу, і, таким чином, лише доводять хворобу до важких ускладнень. Але вибрати правильну стратегію, яка забезпечить тривалу і стійку ремісію, під силу тільки фахівцю дерматовенерологу.

Матеріал підготувала: асистент кафедри дерматовенерології, к.мед.н. Шуленіна О.В.

Корисно знати