• Українська
  • English
Важливість зміцнення імунітету
Важливість зміцнення імунітету

Важливість зміцнення імунітету

Природа дбає про створення потужного захисту організму людини від будь-яких негативних впливів ззовні даруючи нам імунітет.

Імунітет – властивість живих організмів запобігати проникненню чужорідних молекул в клітини організмів, розпізнавати їх, руйнувати і виводити з організму. Він є свого роду природною перешкодою на шляху хвороботворних бактерій та всіляких вірусів, відповідає за злагоджену і безперебійну роботу в боротьбі з хвороботворними чинниками зовнішнього середовища.

Проте, часом, в процесі життєдіяльності, імунна система з різних причин може зазнавати змін, так що рано чи пізно кожен з нас починає замислюватися над тим, як зміцнити імунітет, щоб рідше хворіти і в цілому підняти власний життєвий тонус. Особливо гостро це питання виникає в осінню пору року, коли збільшується захворюваність на вірусні та бактеріальні захворювання дихальних шляхів, зокрема пневмонії.

Ознаками ослабленого імунітету можуть бути:

швидка стомлюваність,

розсіяна увага,

постійна втома,

сонливість,

часті простудні захворювання,

безсоння,

відчуття ломоти в суглобах і м’язах,

хронічні захворювання.

Причини ослаблення імунітету

Ми можемо самі зміцнити свій імунітет, тому, насамперед, необхідно звернути увагу на ті фактори, які можуть бути причиною його ослаблення. Сюди слід віднести:

нераціональне харчування,

згубні звички: тютюнопаління, вживання алкоголю та наркотичних речовин,

поганий стан екології (вплив шкідливих екологічних факторів),

часті стреси, депресії, негативізм,

недолік сну і відпочинку,

надмірні фізичні навантаження або недолік фізичної активності,

порушення режиму дня,

тривалий прийом антибіотиків,

надмірне перебування на сонці,

вплив шуму, що перевищує допустимий рівень.

І якщо на деякі фактори, наприклад, стан екології, на жаль, неможливо вплинути, то на інші випадки можна впливати.

Правильне харчування.

Необхідно стежити за своїм раціоном – свіжі фрукти та овочі, а також каші повинні постійно бути присутніми в меню. Важливо не переїдати, зменшити кількість жирної, борошняної та смаженої їжі. Приймати їжу слід 3-5 разів на день, невеликими порціями, обов’язково снідаючи. Слід пам’ятати, що вживання меду, горіхів, цибулі, часнику, журавлини, яблук, лимону тощо позитивно впливають на імунну систему. А в осінньо-весняний період можна використовувати фруктово-трав’яні настої та чаї з імбиром, ехінацеєю, та вживати полівітамінні препарати.

Боротьба зі стресом і неврозами.

Ворог всього нашого організму – це стрес. Тому необхідно намагатися зберігати максимально позитивний настрій, більше думати про хороше, частіше посміхатися. Психологи впевнені, що оптимізм – краща профілактика будь-якого захворювання. Щоб зміцнити нервову систему, можна порадити зайнятися йогою, вправи якої є відмінними засобами, щоб привести в порядок не тільки дух, але й тіло. І, нарешті, боротьбу зі стресом можна закріпити, приймаючи заспокійливі відвари на основі лікувальних трав: меліси, м’яти, ромашки, валеріани лікарської.

Фізична активність.

Фізичну активність розглядають як специфічний активатор та модулятор імунітету. Завдяки фізичним тренуванням взаємно врівноважуються психічні та фізичні захисні фактори. Займайтеся фізичними навантаженнями. Почати можна з легкої ранкової гімнастики, поступово переміщаючись в бік більш інтенсивних навантажень. Чудово було б привчити себе до ранкових пробіжок на свіжому повітрі. Оптимальні за частотою та інтенсивністю фізичні навантаження сприяють повноцінному функціонуванню імунної системи.

Частіше бувати на свіжому повітрі, здійснювати прогулянки в лісі або в парку. Звичайно, у великому мегаполісі важко знайти місце далеко від галасливих автомобілів і брудних вулиць, але якщо задатися метою, можна виявити оазиси хорошої екології навіть в самому загазованому місті.

Хороший сон та раціональний режим дня.

Постійне недосипання призводить до збою роботи організму в цілому – тому варто раніше ввечері встати з-за телевізора або комп’ютера і вчасно лягти спати. В разі недостатньої тривалості сну імунітет не встигає відновитися повністю, що може призвести не тільки до його ослаблення, але також до виникнення хронічної втоми і недосипання. Здоровий сон – запорука не лише гарного самопочуття, але і гарного настрою, продуктивної роботи і більш цікавого і різноманітного відпочинку.

Боротьба зі шкідливими звичками.

Куріння не тільки є доведеною причиною таких захворювань, як хронічний бронхіт, хронічне обструктивне захворювання легенів, рак, ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертензія і атеросклероз, але і сприяє виникненню алергічних захворювань, гіповітамінозу, статевої дисфункції, безпліддя. При цьому доведено шкідливий вплив на організм не тільки активного, а й пасивного куріння. У тих, хто курить, захисні механізми легких значно змінені, і ці зміни можна виявити перш, ніж з’являються клінічні ознаки гіперсекреції слизу або хронічного бронхіту. Суттєво впливає на стан імунітету і вживання наркотичних речовин. Алкоголь сприяє розвитку алергопатології, оскільки знижує здатність організму звільнятися від деяких продуктів природного розпаду тканин і обміну речовин, що володіють токсичними властивостями. При цьому найбільшу небезпеку для імунітету представляють різні сурогати алкогольних напоїв, що містять високотоксичні речовини. Тому краще замінити алкогольні та газовані напої на чай або компот із сухофруктів.

І не варто забувати регулярно відвідувати лікарів, адже на ранніх стадіях усі хвороби лікуються набагато простіше.

Отже, важливість зміцнення імунітету є беззаперечною, а дотримання простих правил здорового способу життя дозволять уникнути виникненню хвороб та їх ускладнень. А зміцнивши імунітет – ми значно продовжимо своє життя!

Матеріал підготували: професор Федів О.І., асистент Кулачек В.Т., кафедра внутрішньої медицини

Корисно знати