• Українська
  • English
Сучасні підходи до реформування охорони здоров’я України
Сучасні підходи до реформування охорони здоров’я України

Сучасні підходи до реформування охорони здоров’я України

Держава формує політику у сфері охорони здоров’я та забезпечує її реалізацію шляхом надання населенню України доступної, безпечної, своєчасної та якісної медичної допомоги

відповідно до положень Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та Закону України «Про екстренну медичну допомогу». Для цього створена та функціонує мережа державних та комунальних медичних закладів, які залежно від потреби населення, надають кваліфіковану, спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу як на мирних територіях, так і в районах бойових дій. При цьому об’єднуються всі медичні ресурси (кадри, медичне оснащення та інше) спільним управлінням і визначеними механізмами фінансування, що підпадає під розуміння єдиного медичного простору.

Однак, до сьогоднішнього дня в українському законодавстві з питань охорони здоров’я не існує чіткого, однозначного трактування створення єдиного медичного простору як нагальної, актуальної проблеми розвитку та ефективного реформування сучасної національної системи охорони здоров’я. Саме в нинішніх умовах особливо важливе запровадження світових принципів розвитку охорони здоров’я та добробуту населення, схвалених Указом Президента України від 12 січня 2015 р. №5 «Україна – 2020». Ця програма повинна призвести до розробки і реалізації дієвої системи охорони громадського здоров’я, формування відповідального ставлення громадян до власного здоров’я та створення сприятливого середовища на підставі комплексного підходу до змін системи охорони здоров’я України.

Матеріал підготували: завідувач кафедри соціальної медицини та організації охорони здоров’я Грицюк М.І., асистент Вацик М.З.

Корисно знати