• Українська
  • English
Сезонна алергія
Сезонна алергія

Сезонна алергія

Весна, літо та початок осені – періоди,

коли дуже багато людей хворіють на поліноз (алергію на пилок рослин). Сезонный риніт може бути спровокуваний алергенами пилку рослин, що запилюються вітром.

Поліноз – дуже поширене сезонне алергічне захворювання, яке нині набуває пандемічних форм.

Алергічне запалення не обмежується тільки порожниною носа. З ринітом пов?язано багато супутніх захворювань. Слизові оболонки носа і бронхів мають багато спільного. Епідеміологічні дослідження переконливо показали, що астма і риніт часто одночасно спостерігаються в одних і тих же пацієнтів. Багато пацієнтів з алергічним ринітом мають підвищену неспецифічну гіперреактивність бронхів.

Хоча між ринітом і астмою є відмінності, рахується що верхні і нижні дихальні шляхи вражаються загальним, в тому числі і запальним процесом, який підтримується і підсилюється взаємопов?язаними механізмами.Враження бронхів призводить до запалення носової порожнини,а порушення в носовій порожнині – до запалення бронхів. Отже при постановці діагноза риніта або астми потрібно оцінити стан як нижніх, так і верхніх дихальних шляхів.

Сезонный риніт може бути спровокуваний алергенами пилку рослин, що запилюються вітром.

Після того як відцвітають дерева (весна), починається цвітіння злакових трав (рейграсс, костриця, їжака, тимофіївка та ін), які відповідно хронології цвітіння є ворогами №2. Небезпека злакових полягає ще й у тому, що деякі з них люди вживають у їжу: овес, пшеницю, жито. У цьому випадку до пилкової алергії додається харчова, причому допомогти не може ніяка кулінарна обробка. 
З кінця червня починається цвітіння складноцвітих, причому самої злісної для алергетиків травою з їх списку, є амброзія, яка видає колосальну кількість пилку. Багато зони Росії і СНД внаслідок величезного поширення амброзії можна назвати зонами лиха. Щорічно у тисяч жителів розвивається викликається пилком амброзії бронхіальна астма. 

Хочеться звернути особливу увагу на те, що нерідко складноцвіті входять в рецептуру різних лікарських зборів, а наші люди дуже люблять лікування фітопрепаратами. Для профілактики такого дитячого захворювання як золотуха (ексудативний діатез), батьки часто купають малюка у відварі череди або ромашки, в той час як обидва даних рослини містять величезну кількість пилку. У разі наявності у дитини в хромосомному наборі вищеописаного гена, у нього різко погіршується стан. Описані зафіксовані випадки дуже важкої реакції на ромашкові клізми, промивання настоєм ромашки очей, полиновий чай. Абсолютно будь-який натуральний мед також може становити підвищену небезпеку, так як в ньому присутня величезна кількість пилку. 
Нерідко в період цвітіння складноцвітих може спостерігатися перехресна реакція з деякими харчовими продуктами, причому під категоричну заборону потрапляє вживання в їжу горіхів і гірчиці. Певну загрозу представляють персики, яблука і черешня. Не все так просто і з вживанням алкоголю. Шампанське алергікам пити не рекомендується, а от вермут категорично заборонено, так як всі її сорти містять полин, реакція на яку може бути аж до анафілактичного шоку і набряку Квінке. 

Фітотерапія для хворих на алергію зазвичай протипоказана. Це регламентується в документах Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Поліноз у дітей нерідко протікає незвично. У малюків дошкільного віку часто спостерігається так званий замаскований поліноз, який проявляється закладеністю у вухах, яка інколи доходить до повної втрати слуху, причому інші клінічні ознаки хвороби відсутні. Поліноз у інших дітей може проявлятися лише незначним почервонінням кон’юнктив і частим почесыванием носа («алергічний салют»). У деяких малюків хвороба перебігає як важка бронхіальна астма без нежиті.

У разі найменшої підозри на сезонний (поліноз, для виключення можливих захворювань подібного за течією характеру (пневмонія, гострий бронхіт, ГРЗ), слід звернутися до терапевта або лікаря-алерголога. Початковим етапом обстеження буде докладний опитування. Наступним діагностичним етапом є визначення, який саме (для конкретної людини) пилок є алергеном. Оптимальним для проведення алергопроб часом є зимова пора року – час відсутності як самого дратівної фактора (пилку), так і надходять в організм специфічних ліків. Завдяки цьому картина захворювання буде найбільш достовірна 

Зазвичай, лікувати поліноз – сезонну алергію – розпочинають взимку, коли немає жодних симптомів. Спочатку алерготестами виявляють алерген, який викликає хворобу, а після того здійснюють специфічне лікування- імунотерапію. Її значення полягає в тому, що в організмі починають вироблятися специфічні антитіла, тобто речовини, які блокують розвиток алергії. Інший спосіб лікування – призначення симптоматичних препаратів. Але зробити це потрібно до початку загострення в тій комбінації, яка підходить конкретному хворому.

Сезонно також підвищується активність мікроспор грибів. Тому у деяких хворих під час дощу стан може погіршуватись.

Людям, які потерпають від алергії, радять дотримуватися вказівок лікаря.

Поліноз – сезонна алергія, тому від неї в прямому сенсі можна і втекти, перебравшись на час цвітіння карантинних рослин, наприклад у гори, або місцевість, де «ваше» алергенна рослина просто не росте. У жителів високогір’я поліноз зустрічається вкрай рідко. У разі якщо поїздка неможлива, необхідно постаратися дотримуватися наступних рекомендацій: 
• Без крайньої необхідності (особливо в літній жаркий час) намагатися не залишати приміщення. Також необхідно пам’ятати про те, що максимальна концентрація пилку в повітрі спостерігається у вітряну погоду 
• Під час цвітіння викликають алергічні реакції рослин слід повністю виключити заміські прогулянки 
• Гуляти слід тільки у вечірній час, краще всього в похмуру погоду або після дощу 
• На віконні прорізи обов’язково слід натягнути марлю чи сітку і постійно їх зволожувати. Регулярно і своєчасно проводити вологе прибирання. Для зниження йязицірності розвитку алергічної реакції на побутову хімію або пил, слід користуватися під час прибирання марлевою пов’язкою 
• В кімнаті хворого необхідно прибрати м’які іграшки і килими, тому що вони завжди збирають на собі просто величезна кількість пилу 
Профілактика полінозу полягає в тому числі і в певній дієті, яка може значно полегшити стан. Як така дієта абсолютно проста, проте її дотримання допоможе уникнути сильної алергічної симптоматики. Хворому слід виключити зі свого раціону такі продукти харчування: курячі яйця, куряче м’ясо (стегенця особливо), вишні, груші, мед і продукти бджільництва, продукти з харчовими барвниками. Також слід обов’язково виключити ліки, у складі яких присутні рослинні компоненти, так як вони можуть стати каталізатором ще більш сильної алергічної реакції.

Матеріал підготувала: Наталія КАСПРУК, доцент кафедри клінічної імунології та алергології БДМУ.

Корисно знати