• Українська
  • English
«Лагідний вбивця»
«Лагідний вбивця»

«Лагідний вбивця»

Сьогодні міжнародний день боротьби з гепатитом.

Його відзначають з метою підвищення рівня обізнаності населення та боротьби з цим грізним захворюванням. Власне в цей день – 28 липня – народився лауреат Нобелівської премії професор Барух Самюель Бламберг, який відкрив світу вірус гепатиту В.

В Україні ж  справжня епідемія смертельно-небезпечних хронічних гепатитів. За найскромнішими підрахунками, інфіковано майже чотири мільйони людей, а чимало українців навіть не здогадуються, що хворі. Гепатит С уражає печінку. Вірус буквально зжирає здорові клітини. Й розмножується далі й далі. Поки орган, який у принципі здатний відновлюватися, зовсім не загине. 80% інфікованих просто помирає.

Гепатит С дуже підступний. Аж до смерті людина може не відчувати жодного симптому. Ані жовтого кольору шкіри, білків очей, болю, температури, зовсім нічого. Вірус так і називають – лагідним убивцею. Він закрадається непомітно і дає про себе знати лише тоді, коли лікуватися вже запізно

Основними симптомами гепатиту С є часткова втрата апетиту, потемніння сечі, підвищена втомлюваність, нудота, блювання і біль у правому підребер’ї.

Хворіють на гепатит всі вікові групи населення.

Інкубаційний період гепатиту С – до 90 днів з моменту зараження до перших клінічних проявів. Потім хвороба переходить у хронічну форму в якій найчастіше і виявляють дану недугу. А все через те, що гострий період минає непомітно, і людина може не знати про те, що інфікована, нехтувати дієту і не звертатися до лікаря. У підсумку це може призвести до страшних наслідків – таких як хронічний гепатит або гепатокарцинома – рак печінки”. 

Основний шлях передачі гепатиту – через кров. Для вірусного гепатиту В провідне значення мають природні шляхи зараження – статевий, вертикальний (від матері до дитини – до 70%), штучні шляхи – уколи, стоматологічні маніпуляції, переливання крові та інші процедури. Щодо вірусного гепатиту С, то істотну роль відіграють немедичні штучні шляхи – прийом наркотиків внутрішньовенно, тату, обрізний манікюр, а також медичні маніпуляції. Зараженню гепатитами можна запобігти, якщо бути обережним: використовувати особисті манікюрні набори, мати індивідуальні набори для татуювання, слідкувати за дотриманням санітарних норм при медичних маніпуляціях. 

Я як лікар-інфекціоніст раджу уникати ризику зараження там, де цього можна уникнути. Але якщо з’явилися вищезазначені симптоми, обов’язково зверніться до лікаря. Не ігноруйте обстеження на вірусні гепатити, адже чим раніше ця недуга виявлена, тим успішніше її лікування. Хворим, які вже мають ці захворювання, прислуховуйтеся до порад лікаря щодо методів його лікування та попередження виникнення ускладнень.

Будьте здорові!

Матеріал підготувала: асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології, к.м.н. Оксана Голяр.

Корисно знати