• Українська
  • English
Дерматози похилого віку
Дерматози похилого віку

Дерматози похилого віку

Шкіра людей похилого віку має певні фізіологічні особливості,які пов’язані з віковими змінами організму.

 

У них виникають різноманітні дерматологічні захворювання, які не властиві молодим людям, адже в молодому організмі клітини шкіри постійно оновлюються. З віком процес росту та поділу клітин уповільнюється, при цьому роговий шар епітелію затримується на поверхні тіла, що надає шкірі матового вигляду.

Рідина, яка знаходиться в середині клітин та в міжклітинному просторі, постійно втрачається, внаслідок чого виникає надмірна сухість шкіри.

Шкіра людей похилого віку містить мало еластичних та колагенових волокон, а також значно зменшується об’єм підшкірної жирової клітковини, що призводить до появи зморшок та обвисання шкірного покриву.

Порушений поділ клітин може сприяти виникненню доброякісних та злоякісних новоутворень.

Особливості шкіри людей похилого віку призводять до розвитку вікових захворювань, які потребують особливої уваги зі сторони лікуючого лікаря.

Стареча (атрофічна) пурпура Бейтмана

Старіння і постійний вплив сонячного світла на шкіру призводять до її витончення в результаті руйнування колагену. Шкіра при цьому стає крихкою, і навіть при незначній травматизації розвиваються характерні екхімози, які повільно розсмоктуються. Дана патологія не пов’язана з гіповітамінозами та патологією загортальної системи крові.

Ксероз

Зневоднена шкіра зі зменшеним об’ємом ПЖК частіше вражається ксерозом. Захворювання супроводжується появою на тілі дрібних лусочок, що виникають на гіперемованому фоні. Дана патологія викликає сильний свербіж, внаслідок чого утворюються  екскоріації, які можуть інфікуватись та нагноюватись.

Старечий свербіж

Найчастіше старечий свербіж виникає у осіб старше 60 років, при чому чоловіки страждають їм частіше, ніж жінки. Для цього стану характерним є нападоподібний перебіг та посилення проявів в нічний час. Основними причинами свербежу є: атеросклеротичне ураження кровоносних судин; ендокринні порушення (щитовидної залози та яєчників); дегідратація; розлади в роботі травної системи; дегенеративно-дистрофічні процеси в нейронах і всій нервовій системі; розвиток атрофії сальних і потових залоз, що негативно відбивається на загальному стані шкірних покривів літніх людей.

Пігментні плями

Шкіра в людей похилого віку повільно оновлюється та погано переносить вплив ультрафіолетових променів. Перебування на сонці викликає утворення пігментних плям, які частіше локалізуються на відкритих ділянках тіла (обличчя,шия, зона декольте, руки). При частому ультрафіолетовому опроміненні зростає ризик злоякісного переродження пігментних новоутворень.

Оперізуючий лишай

В старечому віці знижується опірність організму до різних вірусних захворювань. Найчастіше виникає оперізуючий лишай, який викликається вірусом герпесу. Захворювання характеризується появою на шкірі болючих везикул з серозним вмістом, що локалізуються за ходом нервових закінчень. Патологічний процес виникає при потраплянні вірусу в ослаблений організм або внаслідок ре активації раніше занесеного збудника.

Новоутворення

Порушення росту і поділу клітин,а також неспроможність імунної системи призводять до появи новоутворень шкіри. Часто, внаслідок неконтрольованого росту базального і остистого шарів епідермісу виникає стареча кератома, що є передраковим станом. Улюбленою локалізацією кератоми є відкриті ділянки тіла, отже надмірний вплив ультрафіолетового опромінення збільшує ризик виникнення даної патології. Найтяжчим ускладненням старечої кератоми є її малігнізація. В 9-15% випадків вона трансформується в плоскоклітинний рак шкірі або базаліому. Цьому сприяє постійна травматизація ке атоми або надмірний тривалий вплив УФО.

Для попередження та раннього виникнення шкірних захворювань необхідний регулярний огляд дерматолога, а також не слід забувати про правильний догляд за шкірою. Не рекомендується приймати занадто гарячу ванну, для миття тіла необхідно використовувати нейтральне мило та м’яку мочалку, після гігієнічних процедур необхідно змащувати шкіру зволожуючим кремом, під час прогулянок слід закривати голову та тіло від сонячних променів та використовувати сонцезахисні засоби. Людям, прикутим до ліжка, слід проводити регулярну профілактику пролежнів.

Не слід забувати про те, що стан шкіри – є відображенням Вашого здоров’я.

Газета «Погляд» №39 від 28 вересня (матеріал підготували: лікар-інтерн 1-го року навчання Паньків Каріна та доцент кафедри дерматовенерології Гаєвська Марина)

Корисно знати