• Українська
  • English
Міжнародний день дітей хворих на рак
Міжнародний день дітей хворих на рак

Міжнародний день дітей хворих на рак

Міжнародний день дітей, хворих на рак відзначається з 2003 року щорічно 15 лютого. Вже близько 40 країн світу під патронатом Міжнародного товариства дитячих онкологів і за ініціативою Міжнародної конфедерації організацій батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO) беруть участь у підтримку «Дня дітей, хворих на рак».

 

На даний момент, навіть у деяких розвинених країнах світу, смертність дітей від раку вийшла на друге місце, поступившись лише смертності від нещасних випадків. При своєчасній діагностиці і правильному лікуванні, за твердженням медиків, можна було б досягти до 90% випадків видужування у хворих на рак дітей. Але навіть досвідченому педіатру часто буває важко виявити онкологічне захворювання у дитини, саме тому батькам необхідно бути дуже уважними до стану здоров’я та самопочуття своїх дітей. 

Онкологічна патологія у дітей має суттєві відмінності від такої у дорослих і значно легше піддається лікуванню.

Щорічно в Україні фіксують 11-12 випадків на 100 тис. населення дитячого віку (до 18 років), що складає близько 1000 онкохворих дітей на рік.

Злоякісні новоутворення дитячого віку посідають 7 місце у структурі дитячої інвалідності.

За показниками смертності від злоякісних новоутворень дітей Україна займає 5 місце в Європі (5 випадків на 100 тис. населення).

За підсумками 2008 року в дітей до 17 років, найбільшу питому вагу мають лейкемії та злоякісні новоутворення головного мозку – 49,1% у хлопчиків і 43,1% у дівчаток.

За словами онколога, кандидата медичних наук Григорія Івановича Климнюка, 7 з 10 дітей, що страждають онкологічними захворюваннями, теоретично можна вилікувати.

Разом з тим в нашій країні, за статистичними даними за 2007 р., одужують всього 47% онкохворих дітей. У результаті щорічно гинуть сотні маленьких пацієнтів, які при адекватному наданні медичної допомоги могли бути успішно вилікувані. Практика показує, що якщо сучасні методики відтворюються в повному обсязі, результати терапії не відрізняються від європейських.

Щороку 175 000 дітей по всьому світі отримують діагноз рак і приблизно 90 000 з них помруть від цього захворювання. Точне число нових випадків невідомо, оскільки у багатьох країнах реєструються не всі діти з діагнозом рак, а також багато з них навіть не отримують правильний діагноз. Ці цифри просто вражають, особливо враховуючи той факт, що 70% всіх онкологічних захворювань у дітей є виліковними, якщо діагностуються та лікуються на ранній стадії. Рак є другою провідною причиною смерті серед дітей у розвинених країнах. Найбільш поширеним видом раку у Європі, Південній Америці та Східній Азії є гострий лімфобластний лейкоз, а на лімфому Беркітта, пов’язану з малярією та інфекцією вірусом Епштейна-Барра, припадає половина усіх лімфом у дітей з африканських країн.

За даними Міністерства охорони здоров’я в Україні щорічно реєструється від 1000 до 1200 нових випадків злоякісних новоутворень у дітей. Разом з тим близько 30% дітей із злоякісними новоутвореннями, що вже отримали терапію, потребуватимуть повторного, більш інтенсивного лікування у зв’язку з рецидивами захворювань. Таким чином біля 1800 дітей з онкологічною патологією щорічно потребують проведення дороговартісних методів діагностики, а також виконання сучасних стандартів лікування.

Згідно останніх показників національного канцер-реєстру в Україні виживають близько 55,5% дітей з усіма формами злоякісних новоутворень. Однак, у порівнянні зі статистикою країн Євросоюзу та США, де 5-річна виживаність сягає 70-80%, ситуація в Україні залишається невтішною.

Українські благодійні фонди, батьківські та волонтерські групи, які займаються дитячою онкологією, долучаються до інформаційної кампанії міжнародної спільноти про раннє виявлення онкозахворювань у дітей.

На даний момент, навіть у деяких розвинених країнах світу, смертність дітей від раку вийшла на друге місце, поступившись лише смертності від нещасних випадків. При своєчасній діагностиці і правильному лікуванні, за твердженням медиків, можна було б досягти до 90% випадків видужування у хворих на рак дітей. Але навіть досвідченому педіатру часто буває важко виявити онкологічне захворювання у дитини, саме тому батькам необхідно бути дуже уважними до стану здоров’я та самопочуття своїх дітей.

Рак шкіри перші ознаки

Рак шкіри має три види: базально-клітинна карцинома, луската карцинома і меланома. Перші два найбільш поширені і на початкових етапах хвороби добре лікуються. Третій вид раку шкіри зустрічається значно рідше, але протікає набагато більш важко. Рак шкіри виникає в 90% випадків внаслідок тривалого сонячного впливу на шкіру. Розглянемо перші ознаки раку шкіри кожного виду. Перші ознаки лускатої карциноми Луската карцинома пошкоджує клітини, розташовані під верхнім шаром шкіри. В результаті пошкодження клітин під шкірою утворюються пухлини і здуття в області обличчя, рук, вух, нижньої губи. Ці здуття візуально нагадують бородавки або незагойні рани. Якщо подібну пухлина рано виявити, її можна вилікувати шляхом повного видалення. Якщо пухлина великої площі, робиться пересадка шкіри. Успішно застосовуються і інші види лікування: променева або хіміотерапія, а також кріогенна хірургія.

Хворі, як правило, після опромінення виліковуються повністю, однак, їм необхідно час від часу (раз на п’ять років) проходити обстеження на виявлення ознак раку шкіри. Перші ознаки базально-клітинного раку шкіри Як і плоско-клітинний, базально-клітинний рак проявляється в різних формах. Захворювання протікає повільно і безболісно. Ознаки онкології можуть виникнути на будь-якому місці тіла, але найчастіше – на обличчі і шиї. Перші ознаки базально-клітинного раку шкіри наступні: свербіж і болючість шкіри, перловий відтінок шкіри, червоне облуплене пляма, виразки, але безболісні, рідко – кровотечі. Ознаки розвитку плоскоклітинного раку схожі на перераховані вище. Крім цього, плоскоклітинний рак може проявитися у вигляді шорсткостей, лущенням, припухлості на шкірі. Якщо виникли незвичайні прояви на шкірі зберігаються більше місяця, потрібно терміново звернутися до лікаря-дерматолога. Перші ознаки меланоми Меланома є найнебезпечнішою формою раку шкіри. Якщо лікування не проводиться на ранній стадії розвитку хвороби, меланома становить загрозу для життя хворого. Перші ознаки меланоми: освіта пігментної плями, що нагадує родиму пляму. Наступний етап збільшення поруч розташованих лімфатичних вузлів. Чим раніше буде звернено на цю ознаку увагу, тим простіше буде вилікувати меланому.

Матеріал підготували: доцент кафедри дерматовенерології Гаєвська М.Ю., лікарі-інтерни: Білоус О.Б., Палагнюк О.В., Савчук О.В.

Корисно знати