• Українська
  • English
Чи знаєте Ви як обирати адгезивні засоби для покращення фіксації повних знімних протезів?
Чи знаєте Ви як обирати адгезивні засоби для покращення фіксації повних знімних протезів?

Чи знаєте Ви як обирати адгезивні засоби для покращення фіксації повних знімних протезів?

Повна відсутність зубів викликає у пацієнтів психологічні зміни, існування, порушуючи естетику та характер харчування. Отже, відновлення повноцінних зубних рядів для пацієнтів є важливим фактором, який дозволяє забезпечити життєвий комфорт, як харчування, так і зовнішнього вигляду людини.

 

Ефективність фіксації і стабілізації протеза залежить від анатомічних умов в порожнині рота, типу слизової оболонки, площі протезного ложа, ступеня конгруентності базису протеза і протезного ложа, щільності контакту краю протеза та мікрорельєфом клапанної зони слизової оболонки.

Найбільш несприятливими факторами для фіксації повних знімних протезів є різка атрофія альвеолярного відростка та множинні зміни рельєфу слизової оболонки ротової порожнини. В даний час немає ідеального методу ортопедичного лікування, який би давав гарантовану фіксацію та стабілізацію протеза на беззубій щелепі.

Дентальна імплантація, як альтернатива до повного знімного протезування, має вузькі рамки показань і не завжди доступна за ціною.

Сила адгезії, яка виникає між базисом протеза та слизовою оболонкою протезного ложа за рахунок ротової рідини, не завжди достатня для повноцінної фіксації, а тим більше, стабілізації повних знімних протезів, внаслідок чого погіршується їхня функціональна цінність.

Яким чином допомогти пацієнту?

Одним із способів вирішення даної проблеми є використання адгезивних засобів. Використання цих засобів істотно підвищує ефективність фіксації та стабілізації повних знімних протезів за несприятливих анатомо-топографічних умов жувального апарату.

Адгезивні композиції прості у вживанні. Вони підвищують функціональну цінність не лише нових протезів, але і старих, зменшують їх зсув з протезного ложа, попереджують попадання їжі під протез, тому використання протеза стає комфортнішим.

В даний час на ринку стоматологічних матеріалів України адгезивні засоби випускаються у вигляді порошків, кремів, гелів, препаратів штучної слини та фіксуючих прокладок.

Але не існує чіткої рекомендації в якій клінічній ситуації їх використовувати, як підготовлювати протези до нанесення адгезивних засобів.

Для полегшення звикання до протеза, поліпшення його фіксації (тобто присмоктування) та повноцінного його очищення використовують спеціальні засоби фірми COREGA. Засоби випускається у вигляді рідини SUPER COREGA FLUSSIG, крему COREGA FIX & FEST, гелю SUPER COREGA HAFT – PULVER та швидкорозчинних пігулок COREGA TABS.

Дослідження цих засобів далі можливість визначити їх показання для покращення фіксації та пришвидшення адаптації до повних знімних протезів.

Серед факторів враховували стан слизової оболонки та густину слини. Перед використаннях адгезивних засобів, протез ретельно промивали під проточною водою, очищали за допомогою зубної щітки та зубної пасти, потім проводили дезінфекцію за допомогою швидкорозчинних пігулок COREGA TABS.

Отже, які ж рекомендації для застосування фіксуючих засобів?

Так, при тонкій атрофічній слизовій оболонці, сухості ротової порожнини для підсилення ефекту присмоктування шляхом утворення тонкої плівки, яка фіксує протез протягом всього дня можна рекомендувати використання рідини SUPER COREGA FLUSSIG.

Навпаки при підвищеній густині слини для покращення фіксації протеза на верхній щелепі можна рекомендувати використання гелю SUPER COREGA HAFT – PULVER.

При невідповідності базису протеза тканинам протезного ложа, для надійної ізоляції країв протеза, захищаючи слизову оболонку і сам протез від проникнення твердих фрагментів їжі та попередження травмування ясен можна рекомендувати використання крему COREGA FIX & FEST.

Матеріал підготували: Д.мед.н. професор Бєліков О.Б., к.мед.н. Максимів О.О., кафедра ортопедичної стоматології

Корисно знати