• Українська
  • English
«Ні, тютюну! (вплив нікотину на організм людини)»

«Ні, тютюну! (вплив нікотину на організм людини)»

У 1977 році Американським онкологічним товариством (American Cancer Society) було запроваджено Міжнародний день відмови від паління (No Smoking Day) який в більшості країн світу відзначається щорічно в третій четвер листопада. Метою Міжнародного дня відмови від паління є популяризація здорового способу життя, інформування населення про шкідливість паління для здоров’я людини та запобігання поширеності тютюнової залежності.

           

Серед населення нашої планети понад 1 мільярд людей мають цю шкідливу звичку. Причини які спонукали людину до паління різні: одні почали палити з цікавості, інші не хотіли “відставати” від своїх друзів та своєї компанії, хтось шукав нові відчуття та емоції, хтось бачив у цьому шлях для зняття стресу. Однак усі ці причини ведуть суспільство до сумних статистичних показників. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту і 25% – від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням, а це понад 5 мільйонів людей за рік. За результатами статистичних даних проведено прогнозування щодо зростання показників смертності від паління, так у 2030 році ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно.

Паління у різних його формах (тютюнопаління, кальян, електронні цигарки) спричиняє ряд різних захворювань та хвороб, таких як:

 

 

Людина яка не палить, але перебуває поруч із курцем вдихаючи тютюновий дим(пасивне куріння) також підпадає під ризик отримати одну із вище перерахованих хвороб.

Кожна людина вільна в своєму виборі й має право самостійно обирати свій життєвий шлях та знаючи про шкоду для організму і наслідки для свого здоров’я обере здоровий спосіб життя без паління.

КУРИТИ НЕ КРУТО

 

Інформацію підготував доцент кафедри медичної біології та генетики Володимир ВОЛОШИН

Корисно знати