• Українська
  • English
Міграції птахів і поширення інфекцій у світі
Міграції птахів і поширення інфекцій у світі

Міграції птахів і поширення інфекцій у світі

Міграція (переліт) птахів – явище щорічного переміщення або переселення птахів на відносно великі відстані.

 

Переважно це пов’язано з сезонною зміною екологічних чи кормових умов, особливостями розмноження, територією гніздування та зимівлі. Окрім того, причинами такого переміщення може бути і відповідь на довжину світлового дня та пору року, адже тільки вони здатні забезпечити таку точну періодичність. Здібності птахів до міграції сприяє їх мобільність завдяки здатності до польоту, яка недоступна більшості інших видів наземних тварин.

Проте такі сезонні та інші зміни в чисельності та складі птахів на різних територіях, зокрема і України, здатні призводити і до потрапляння певних патогенів на ці території. Хоча контактів з дикими птахами в людини, як правило, досить мало, проте ми контактуємо з тим середовищем, де вони знаходяться чи знаходилися. Окрім того не виключені контакти свійських птахів із дикими в процесі їх утримання, вигулу тощо. Тому існує певна потенційна загроза поширення окремих інфекцій із перелітними птахами в світі та Україні.

Антибіотикостійкі бактерії.

Португальські вчені з’ясували, що перелітні птахи можуть поширювати важкі інфекції. Як показав аналіз посліду чайки, що живе на островах неподалік від португальського узбережжя, у кожному десятому зразку міститься декілька штамів ентерококів, стійких до ванкоміцину. Птахи заражаються цією інфекцією при поїданні недоїдків зі сміття, викинутого людиною. Аналогічно стійкі до антибіотиків бактерії були також знайдені в екскрементах таких диких тварин, як лисиці та вовки.

Пташиний грип.

Згідно з даним ВООЗ, починаючи з 2003 року в світі заразилися пташиним грипом всього 273 людей. Переважна більшість цих випадків припадає на кілька країн Південної й Південно-Східної Азії: Індонезію, В’єтнам, Таїланд і Китай, в Європі ж дотепер жодна людина не занедужала пташиним грипом. У птахів грип – це інфекція кишкова, якою вони заражаються з їжею. Особливо чутливими до грипу є качки, чайки та інші водоплаваючі: у прісній холодній воді вірус місяцями зберігає життєздатність.

Кліщі і птахи міст.

Птахи в містах є не лише частиною екосистеми, окрасою парків тощо, але й такими, що здатні піднести людині вкрай неприємні сюрпризи – «орнітози», тобто хвороби птахів. Не лише домашні, але звичайні міські пернаті можуть стати переносниками різноманітних інфекцій. Найбільше претензій до міських «улюбленців» – голубів і горобців. Традиційно ми вважаємо, що саме ці птахи повинні жити поруч із нами. Проте, і самі птахи, і їх гнізда можуть містити сотні кровососних кліщів, які спричиняють та переносять досить багато захворювань: дерматити, алергійні стани і лихоманки.

Крім звичайних орнітозів пернаті здатні нагородити нас і більш важкими захворюваннями. У цьому плані особливо небезпечні саме перелітні птахи: вони можуть занести в Україну багатьох не властивих нашим широтам екзотичних паразитів, а з ними і віруси: віруси кліщового енцефаліту, віруси Укуніємі, віруси групи Буньямвера, віруси Західного Нілу, Тягіня, Батаї, Синдбіс. Укус такого кліща здатний викликати в людини гострий гарячковий стан.

На думку вчених, саме перелітні птахи занесли до нас збудника такої небезпечної хвороби, як хвороба Лайма. Переносниками хвороби Лайма від птахів до людини є також іксодові кліщі.

Хламідіоз (орнітоз або псіттакоз).

Chlamydia psittaci, мікроорганізм, що є досить розповсюдженим і вражає більш 100 видів птахів. У Європі найчастіше орнітоз виявляється в качок і гусей, а в США – індиків, голубів та папуг. Хворі птахи є резервуаром хвороби, а людина часто заражається в результаті вдихання пилу, який може містити часточки посліду птахів. Хламідіоз є професійною хворобою для тих, хто працюють з папугами, голубами, у забійних цехах і діагностичних лабораторіях з хвороб птахів.

Сальмонельоз.

Багато тварин і птахів є сприйнятливими до цієї інфекції. В організм людини сальмонели потрапляють при вживанні їжі, контамінованої випорожненнями хворих птахів (качок чи курей). Наприклад, S. enteriditis, яка зустрічається в посліді  птахів, може проникати через шкарлупу яйця й бути присутньою навіть у свіжих яйцях.

Туберкульоз птахів.

У птахів туберкульоз викликається бактеріями Mycobacterium avium. У людини M. avium може викликати локальні інфекційні рани, збільшення лімфатичних вузлів. Інфекція важко протікає у птахів і людей з імунодефіцитними станами (ВІЛ/СНІД). Передається через воду чи їжу, забруднену пухом від птахів, котрі линяють.

Гістоплазмоз.

Грибок Histoplasma capsulatum часто виявляється в застарілому посліді птахів, які самі майже не чутливі до гістоплазмозу, проте він вражає людину, собак, кішок, корів, коней, овець та інших диких тварин. У більшості випадків хвороба в людини перебігає без симптомів, а клінічно може проявлятися в трьох формах: гостра легенева (найчастіше), хронічна і розсіяна. Гостра форма схожа на грип, хронічна вражає людей старше 40 років та схожа на туберкульоз, а розсіяна зустрічається в дітей і літніх людей із симптомами збільшення селезінки та печінки, виразками на слизових. Ця форма може завершитися летально. Інфікування відбувається через вдихання спор грибка.

Криптококоз.

Інший грибок, що міститься в посліді птахів є Cryptococcus neoformans. Інфекція спостерігається у багатьох тварин, але найчастіше проявляються в людини, коней, собак і кішок, рідко в птахів. Передача відбувається через дихальні шляхи, хоча можливо і через травний тракт. У людини проявляється у вигляді менінгіту або менінгоенцефаліту, часто це настає після легеневою інфекцією з кашлем, кров’ю в мокротинні, лихоманкою.

Криптоспоридіоз.

Криптоспоридіоз викликається найпростішими роду Cryptosporidium, що спричиняє респіраторні інфекції у курей і індичок, а також викликає гастроентерити і діарею в людини. Інкубаційний період становить 3-7 днів і поширюється через травний тракт шляхом уживання інфекційних ооцитів.

Найчастіше людина заражається від птахів такими інфекційними захворюваннями, як:

сальмонельоз; орнітоз; псевдотуберкульоз (ієрсиніоз); кампілобактеріоз; хвороба Ньюкасла.

Рідше відбувається зараження людини такими інфекціями:

туберкульоз; пташиний грип; токсоплазмоз; псевдомоноз; колібактеріоз; гіардіоз; сказ; пастерельоз; лістеріоз; бешиха.

Також потенційну погрозу для людини можуть скласти збудники таких захворювань: аспергільоз; харчове отруєння стафілококовими та токсинами клостридій, або Bacillus cereus; гістоплазмоз; лихоманка західного Нілу; москітний енцефаліт.

Усі перераховані вище захворювання передаються від птахів до людини:повітряно-краплинним шляхом або через слину птахів; при недотриманні правил особистої гігієни; уживання в їжу погано термічно оброблених яєць або м’яса птахів; при забрудненні екскрементами птахів продуктів харчування.

Як уберегтися від «пташиних» хвороб?

Орнітологи радять дуже виважено ставитися до сусідства з пернатими:

1. У жодному разі не годуєте з рук голубів і горобців! Навіть дуже короткий контакт може призвести до зараження орнітозом. Засипаючи корм у годівнички обов’язково вдягайте щільні рукавички.

2. Збираючись на природу, подумайте про захист самих уразливих частин тіла – шиї й голови, адже саме ці місця люблять кліщі.

3. Повернувшись додому із прогулянки, обов’язково огляньте себе самі або когось попросіть. При виявленні кліща слід звернутися про допомогу.

4. Кліщі здатні заражати і домашніх тварин, наприклад, собак. Основними симптоми хвороби Лайма в собак будуть: кульгавість, характерна хода з дрібним тремтіння та посмикуванням суглобів ніг, сльозотеча, лихоманка, конвульсії, помутніння рогівки. У такому разі негайно звертайтеся до ветеринара.

Матеріал підготував доцент кафедри мікробіології та вірусології, кандидат біологічних наук Міхєєв А.О

Корисно знати