• Українська
  • English
Спалахи гострих кишкових інфекцій – актуальна проблема сьогодення!

Спалахи гострих кишкових інфекцій – актуальна проблема сьогодення!

Знищення греблі Каховської гідроелектростанції – воєнний злочин та потенційно акт екоциду, здійснений окупаційними силами російської федерації 6 червня 2023 року під час російського вторгнення в Україну. Внаслідок підриву вода затопила понад 80 населених пунктів, до десяти майже повністю перебували під водою.

Міністерство охорони здоров’я України попередило українців, що внаслідок даної екологічної катастрофи у криницях та відкритих водоймах на підтопленій території можуть опинитися хімікати, а також збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ.

Наразі на місцях працюють фахівці Центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ), які відбирають проби води з водойм та криниць.

Щонайменше 30% відібраних з поверхневих водойм та зон рекреації проб води у водоймах Херсонської, Одеської та Миколаївської областей не відповідають нормам.

Серед виявлених у водоймах інфекційних збудників – сальмонели, ротавіруси, яйця та личинки гельмінтів, кишкова паличка. На території Миколаївської області, яка також зазнала підтоплення після підриву окупантами Каховської ГЕС, у водоймах холерного вібріона не виділено, проте виділено холероподібний вібріон (який є маркером можливої наявності холерного вібріону). Крім того, за мікробіологічними показниками – лактозопозитивна кишкова паличка у деяких річках (при допустимому рівні 5 000 од.) становить: 240 000 000 од.

«За даними Міністерства охорони здоров’я з 579 проб не відповідають нормам 185. Під найбільшою небезпекою – Одещина, де зафіксовані найбільш суттєві та постійні перевищення санітарно-хімічних, мікробіологічних і токсикологічних показників. За результатами щоденного моніторингу, встановлено значне мікробне забруднення саме поверхневих водойм, які стосуються Чорного моря, річки та русла Дніпра. Найбільш значні відхилення від показників безпеки згідно з вірусологічними, мікробіологічними та паразитологічними дослідженнями зафіксовано в Одеській області. Центри контролю та профілактики хвороб оперативно інформують органи міського самоврядування про зміну у показниках якості та безпечності води та інформують населення щодо небезпеки та заборони купання. Наразі заборони діють на Одещині, Херсонщині та Миколаївщині”, – зазначив заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Незважаючи на те, що значних спалахів інфекційних хвороб на вказаних територіях на сьогодні не зафіксовано, проводиться активна підготовка лікарень: у Херсоні, Миколаївській, Одеській та Дніпропетровській області медзаклади забезпечують усіма необхідними засобами.

МОЗ закликає громадян відповідально поставитися до власного здоров’я та не купатися у водоймах вищезгаданих областей. Під суворою забороною також вилов риби на цих територіях та збір мертвої риби у місцях масового мору. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Жоден із способів приготування не може зробити таку рибу безпечною.

Щоб знизити ризик зараження кишковими інфекційними хворобами МОЗ рекомендує:

  • Пити тільки пляшкову або привізну воду.
  • Брати воду для приготування їжі та господарських потреб тільки з перевірених джерел. Річки, водопроводи та криниці використовувати не можна.
  • Кип’ятити або дезінфікувати воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Водночас кип’ятіння не виведе з води хімічне забруднення.
  • Відмовитися від продуктів, які були підтоплені водою, в тому числі й консервації.
  • Всі продукти піддавати термічній обробці та не їсти сире.
  • Ретельно мити руки з милом.
  • Не одягатися в речі, які були забруднені під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.

Водночас у затоплених квартирах, будинках чи підвалах могли залишитися харчові продукти, які контактували з водою під час затоплення. Що з ними робити? Які з них можна вживати, а які краще викинути? Алгоритм дій від Міністерства охорони здоров’я.

Передусім варто пам’ятати, якщо у вас є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу, – не вживайте її!

Потрібно позбутися продуктів:

  • з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
  • у звичайній, незахищеній від води, упаковуванні;
  • у картонному упакуванні;
  • з негерметичною кришкою;
  • консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування);
  • консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки.

Якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір, – їх також не можна їсти.

Очистіть, промийте чистою водою, а ще краще – дезінфікуйте все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі.

Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи столове наряддя, потрібно:

  • вимити все гарячою водою з мийним засобом
  • промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути в пляшках, привізна питна вода або очищена спеціальними засобами
  • облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо

Щоб очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковому пакуванні:

  • видаліть етикетки. Не забудьте записати термін придатності;
  • очистіть поверхню від бруду та мулу;
  • помийте пакування гарячою мильною водою;
  • ополосніть чистою безпечною водою;
  • промийте окропом.
  • додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб
  • такі консерви потрібно спожити якомога швидше!

Усім мешканцям потрібно пам’ятати: у разі виникнення симптомів гострої кишкової інфекції (пронос, біль у животі, підвищення температури тіла, нудота, блювання) терміново звертайтеся за медичною допомогою!!!

 

Матеріал підготував доцент кафедри інфекційних хвороб та

епідеміології Максим СОКОЛЕНКО.

Корисно знати