• Українська
  • English
18 травня відзначають Міжнародний день музеїв
18 травня відзначають Міжнародний день музеїв

18 травня відзначають Міжнародний день музеїв

Музеї – хранителі історії людства, його цінностей і культурної спадщини. Все, чим жило суспільство в певний період часу, що створювало й руйнувало, дбайливо збережено у вигляді музейних експонатів.

Світ існує вже десятки століть, серед яких людина бачить тільки єдину, відведену їй мить довжиною в життя. Але музеї здатні розповісти їй про побут предків, про те, що турбувало їхні уми і серця. Це особливе місце, де можна побачити масштаби світобудови і відчути себе частинкою нескінченної історії планети. Даним установам присвячене міжнародне свято, яке ми відзначаємо щороку 18 травня. Це свято не лише музейних працівників, але й всіх тих, хто з нетерпінням чекає чергової екскурсії в краєзнавчий музей свого міста чи зустрічі з раритетними експонатами всесвітньо відомих музеїв.

Міжнародний день музеїв (International Museum Day) з’явився в календарі у 1977 році, коли на черговому засіданні Міжнародної ради музеїв (International Council of Museums, ICOM) було прийнято пропозицію про заснування цього культурно-просвітницького свята. З 1978 року Міжнародний день музеїв став відзначатися більш ніж в 150 країнах світу.

Музей БДМУ має 5 залів, де відвідувачі можуть ознайомитися з постійно діючою експозицією, яка висвітлює: історію заснування і діяльності медичного університету в київський період (1931-1941), роботу в період евакуації в м. Челябінськ (1941-1944), діяльність навчального закладу на Буковині як Чернівецького медінституту (1944-1997), Буковинської державної медичної академії (1997–2005), а від 2 березня 2005 року – Буковинського державного медичного університету (БДМУ).

Основний фонд музейної колекції складають понад 1100 оригінальних пам’яток з історії Буковинського державного медичного університету та його видатних науковців і випускників, історії медицини та фармації Буковини і України, історії та культури Буковинського краю. Науково-допоміжний фонд включає понад 1500 одиниць скульптурних, речових, письмових, кіно, відео, фото і натуральних предметів, приладів, апаратів, муляжів, репродукцій, вишиванок тощо.

З метою збереження і популяризації культурних надбань Буковинського краю у 1968 році у БДМУ був заснований Історико-медичний музей, який функціонував на громадських засадах під керівництвом доцента кафедри організації охорони здоров’я Б.Я. Дробніса до 1982 року. У 1987 році Музей поновив свою роботу вже як штатний підрозділ Чернівецького медичного інституту під керівництвом доцента кафедри анатомії людини Г.Г. Фішера. В 1993 році на посаду директора Музею призначено асистента кафедри соціальної медицини та охорони здоров’я В.І. Білоуса.

У музеї оформляються і демонструються відвідувачам тематичні та ювілейні виставки, присвячені видатним подіям і славетним науковцям університету. Куратори академічних груп використовують музейну експозицію для культурно-виховної та просвітницької роботи зі студентами. Під час підготовки до 70-річчя БДМУ співробітники Музею започаткували роботу з реконструкції музейних експозицій. Суттєвого оновлення зазнали стенди, присвячені раннім періодам роботи навчального закладу та його облаштуванню у післявоєнні роки. Робота з реконструкції музею триває.

За 2017 рік Музей відвідало близько 3358 осіб, для яких було проведено 90 оглядових і тематичних екскурсій. За цей час оформлено і показано студентам та співробітникам БДМУ 3 тематичні та 17 ювілейних виставок, присвячених знаменним датам та науковцям університету; оформлено і продемонстровано 2 тематичні виставки з демонстрацією художньої творчості (до Дня матері та Міжнародного дня студентів) студентів і співробітників університету.

Сьогодні Музей є одним з головних структурних підрозділів університету з проведення виховної роботи серед студентської молоді, формування патріотизму, громадянської, державницької свідомості та здійснення профорієнтаційної роботи. Екскурсії до музею є невід’ємною складовою університетських святкових заходів: Дня знань, посвяти в студенти першокурсників, Дня відкритих дверей; річниць, національних та пам’ятних дат країни та вишу, днів зустрічей випускників тощо.

З радістю запрошуємо всіх шанувальників історії БДМУ та медицини краю долучатися до справи з відновлення, збереження та поширення інформації про наш славний університет!


Матеріал підготувала: науковий співробітник Історико-медичного музею Аліса Жуковська

Корисно знати