• Українська
  • English
Пневмонія у дітей – сучасний погляд на проблему
Пневмонія у дітей – сучасний погляд на проблему

Пневмонія у дітей – сучасний погляд на проблему

Пневмонія є серйозною медичною проблемою з високим рівнем захворюваності.

 

Щорічно в світі від пневмонії помирає близько 1,4 млн дітей віком до 5 років (за даними ВООЗ 2012 р.). Серед причин смертності серед дітей віком до 5 років пневмонія посідає перше місце у світі — 18% (третє місце в Україні — 12%) після вроджених аномалій (28%) і недоношеності (16%).

Пневмонія — це інфекційне запалення легеневої тканини.

Відповідно, етіологічними чинниками виступають бактерії, віруси, тощо. Найчастіше це пневмокок (S. Pneumoniae) – 18 – 28%, гемофільна паличка (Haemophilus influenzae) – у 5% дітей. Набагато рідше причиною пневмонії є стрептокок групи А, золотистий стафілокок (S. aureus). Мікоплазма (Mycoplasma pneumoniae) (4-39%) та хламідії (Chlamydia pneumoniae) (10-20%) стоять на другому місці по зустрічаємості, після S. pneumoniae, серед дітей дошкільного та шкільного віку, хворих на пневмонію. Віруси зумовлюють розвиток пневмонії у 14–35% випадків. Пневмонії вірусної етіології найбільш часто зустрічаються у дітей до 5 років. Респіраторно- синцитіальний вірус (RSV) є найбільш частою причиною пневмонії у дітей до 3 років. У молодших вікових групах етіологічним фактором можуть виступати віруси парагрипу, грипу, аденовірус. Значна кількість захворювань на пневмонію зумовлена мікст-інфекцією (8-40%).

Як запідозрити пневмонію:

Висока температура тіла (понад 38оС понад 3 днів)

Крекчуче дихання

Кашель

Задишка (частота дихання в хвилину у дітей до 2 місяців більше 60, у дітей від 2 до 12 місяців — більше 50, у дітей від року до 3 років — більше 40)

Озноб

Втягнення міжреберних проміжків

Ціаноз (посиніння губ, шкіри)

Відмова від їжі, пиття

Занепокоєння або сонливість.

Якщо під час огляду дитини, незалежно від рівня температури і за відсутності обструкції, є часте дихання (тахіпное), втяжіння міжреберних проміжків, стогнуче (крекчуче) дихання, кашель, ціаноз носо-губного трикутника, ознаки інтоксикації – тоді вірогідність діагнозу пневмонія висока.

Водночас можливий атиповий перебіг пневмонії із поступовим початком, сухим, малопродуктивним кашлем, нормальною або помірно підвищеною температурою тіла, з мінімальним змінами в легенях. В таких випадках діагностувати пневмонію досить складно. Не кожен педіатр при вислуховуванні дитини може відразу виявити хрипи та зміни над поверхнею легень, оскільки існує певна стадійність розвитку цього захворювання.

Вірусні пневмонії виникають у хворих з гострими респіраторними ірусними інфекціями. Віруси ушкоджують епітелій бронхів, пригнічують місцевий імунітет легень, що сприяє виникненню бактеріальних пневмоній. У клінічній картині переважають прояви відповідної вірусної інфекції. Вірусна грипозна пневмонія починається гостро, спостерігаються токсикоз, головний біль, болі в очних яблуках, м’язах, симптоми менінгіту, кровохаркання (ураження бронхіального епітелію і приєднання васкуліту).

В будь-якому випадку необхідно негайно звернутися до лікаря для обстеження дитини та проведення рентгенографії органів грудної клітки.

Не потрібно займатися самолікуванням, оскільки своєчасне призначення адекватної терапії дозволить зменшити ризик різноманітних ускладнень, скоротити тривалість лікування дитини та отримати виразний ефект при мінімальній кількості медикаментів.

Складність лікування пневмонії полягає в тому, що в нашій країні на практиці верифікацію збудника зазвичай важко провести, оскільки для встановлення істинної причини запалення легень треба провести бактеріологічне дослідження легеневої тканини або бронхіального вмісту. Трудності із забором мокротиння на бакдослідження виникають у дітей раннього віку, в яких не вдається отримати матеріал на дослідження.

Крім того, в лікарняних бактеріологічних лабораторіях можна висіяти лише типові бактерії. Атипові збудники не ростуть на звичних середовищах, тому їх можна виявити тільки шляхом проведення складних дороговартісних досліджень. Дослідження на вірусні інфекції проводять за допомогою імунофлюоресцентних методів, що також потребує певних коштів. Посів матеріалу з носоглотки – не інформативний.

Для лікування пневмонії застосовують антибіотики. Дуже важливо простежити за діями антибіотиків в перші 1-2 дня їх застосування і, в разі відсутності ефекту, лікар зможе вирішити питання про заміну антибактеріального препарату на інший.

Профілактики пневмонії.

Профілактика пневмонії в дітей полягає в організації відповідного догляду за дитиною, загартовуванні, повноцінному харчуванні, попередженні гострих респіраторних вірусних інфекцій, лікуванні ЛОР-патологій, щепленні проти грипу, пневмококової інфекції, гемофільної інфекції, кору. Пам’ятати про необхідність ізоляції здорових дітей від хворих на гострі респіраторні інфекції. Своєчасно реагування на будь-які нездужання дитини. Всі діти, які перехворіли на пневмонію, підлягають диспансерному обліку в педіатра протягом року. Необхідно зазначити, що для повного відновлення функції легень впродовж 1,5-2 міс. потрібно відмовитися від фізичних перевантажень та контактів з хворими ГРВІ, робити дихальну гімнастику. Не можна зовсім ізолювати дитину, але варто розумно обмежити число його контактів з хворими.

Матеріал підготувала: Світлана Тарнавська, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Корисно знати