• Українська
  • English
День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Понад тридцять років тому, 26 квітня 1986 року в Україні на Чорнобильській атомній електростанції під час проєктних випробувань, трапилася техногенна катастрофа. Стався вибух на 4-му реакторі ЧАЕС, який спричинив потрапляння в атмосферу планети 300 мільйонів кюрі радіонуклідів, які рознеслись не тільки по території України, а й по територіях таких країн як Білорусь, Швеція, Норвегія, Польща, Австрія, Швейцарія, Німеччина, Фінляндія та Велика Британія. Основними радіоактивними елементами, які потрапили до навколишнього середовища були цезій-137, стронцій-90, плутоній-239, плутоній-240 та йод-131. Як результат катастрофи радіаційного забруднення в Україні зазнали понад 145 тисяч квадратних кілометрів території, та близько 5 тисяч населених пунктів. Понад 5 мільйонів людей зазнали шкідливого впливу від радіоактивного опромінення.

До приборкання невидимої загрози та ліквідації наслідків катастрофи стали люди різних професій: інженери, військові, лікарі, будівельники, шахтарі, енергетики, водії. Люди працювали вахтовим методом у вкрай складних умовах отримуючи великі дози опромінення. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів (багато з яких заплатили власним життям і здоров’ям) вдалося локалізувати аварію на ЧАЕС та врятувати країну і світ від великих масштабів радіаційного забруднення. До ліквідації наслідків аварії було залучені більш як 600 тисяч осіб.

10 листопада 2006 року президент України Віктор Ющенко підписав указ № 945 про встановлення дати вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, цією датою є 14 грудня. Тож на знак поваги, шани, пам’яті та скорботи у День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС низько схиляємо голови перед тими, хто віддав своє життя заради майбутнього прийдешніх поколінь.

Висловлюємо щирі слова подяки усім ліквідаторам наслідків Чорнобильської катастрофи.

Інформацію підготував доцент кафедри медичної біології та генетики Володимир ВОЛОШИН

 

Корисно знати