• Українська
  • English
Їжа – не тільки ліки, а й також засіб довголіття

Їжа – не тільки ліки, а й також засіб довголіття

Інколи вважають, що їжу, як засіб існування людини, можна їсти скільки потрібно. Адже більшість з нас зовсім не замислюється над тим, що, як і скільки ми їмо. А скільки потрібно і як це буде впливати на здоров’я? Життєдіяльність людини повністю залежить від продуктів, які вона споживає. Нераціональне харчування призводить до погіршення самопочуття та, зрештою, виникнення важких захворювань. Усі складні принципи раціонального харчування можна звести до трьох основних складових: різноманітність, помірність і своєчасність. Однак, прискорений темп життя сучасної людини зводить „нанівець” усі можливі правила. Порушення хоч би одного з цих правил може впливати на стан здоров’я людини.

Формування корисних звичок повинно відбуватись ще у ранньому віці, які будуть впливати на майбутнє та допоможе знизити ризик розвитку таких хвороб надалі, як ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет та навіть рак.

Зв’язок харчування і здоров’я був помічений ще в давнину. Ще у XVII столітті адмірал англійського флоту в битвах з іспанською флотилією не втратив жодного солдата, а від цинги, що спалахнула на кораблях, у нього загинуло 800 осіб з 1000. Відсутність вітамінів в їжі виявилася небезпечніше ворогів. Згодом Том Стендедж, кореспондент журналу «Economist», у своїй останній книзі «Їстівна історія людства» писав: «Хочете виграти війну – годуєте армію!».

Люди бачили, що від неправильного харчування діти погано ростуть і розвиваються, дорослі хворіють, швидко стомлюються, погано працюють і гинуть. Так розпочалось дослідження впливу їди на здоров’я людини.

Одними із найсуворіших кулінарних критиків є малюки, які виражають свій протест до харчування вередливістю. Психолог Люсі Кук вирізняє два види вередливої поведінки у дітей за столом, з одного боку у малюків кількість прийнятних харчів обмежена, а з іншого боку діти неофоби, відмовляються від будь-яких нових чи незнайомих страв.

Правильне раціональне харчування відносять до найбільш важливих засобів забезпечення здоров’я. Виникає питання: що ж таке правильне харчування?

Тож потрібно визначити основні правила раціонального харчування:

  1. Продукти мають бути свіжими, їжа – свіжоприготовленою. При зберіганні продуктів неминуче погіршується їх якість, навіть при зберіганні в холодильнику.
  2. Харчування має бути різноманітним і збалансованим. Наприклад, при надлишку вуглеводів в організмі відбувається затримка води, відзначається набряклість, підвищується витрата вітаміну В1 і, як результат – дефіцит В1, що веде до порушення діяльності центральної нервової системи
  3. У раціоні обов’язкові сирі овочі та фрукти. Зменшення в раціоні долі овочів, багатих клітковиною, є одним з чинників ризику захворювань шлунково-кишкового тракту, цукровим діабетом, атеросклерозом. Рівень холестерину в крові безпосередньо залежить від клітковини.
  4. Сезонність харчування. Влітку збільшується тривалість світлового дня, тіло втрачає багато вологи. Для запобігання авітамінозу, млявості та ослаблення імунітету потрібно їсти багато ягід, фруктів і овочів, які містять також багато рідини.
  5. Обмеження в харчуванні. Порушення режиму харчування негативно впливає на здоров’я, які висвітлені у висловах народної мудрості: “Скороти вечерю – подовж життя”, “Розумно їсти – довго жити”.
  6. Певне поєднування продуктів. Обов’язкове правило – не поєднувати несумісні продукти, які повинні бути простими, тоді засвояться організмом вона швидше і легше.

Враховуючи всі правила раціонального харчування слід виділити основні продукти, які покращують здоров’я людини.

Отож, з початком весни раціон потрібно переглянути так, як організм вже не потребує висококалорійної їжі, яка була потрібна йому в зимовий період. Потрібно додати в раціон продукти, багаті вітамінами та іншими корисними речовинами. У цьому допоможуть весняні суперпродукти серед яких є капуста, редиска, щавель, черемша.

Капуста містить великий перелік мікроелементів: каротин, магній, кальцій, сірка, мідь, цинк, кобальт, марганець, особливо багато заліза і калію; і вітамінів C, E, K, P, U. Редиска містить вітамін С, В1, В2 і РР, солі калію, фосфору, кальцію, магнію, натрію, заліза, а білка в редисці більше, ніж в інших овочах. Щавель відноситься до найбільш ранніх овочів, листя рослини насичені білком, вітамінами А, С, В1, В2, РР, солі калію і заліза, в них, крім щавлевої, міститься ще ряд органічних кислот – яблучна, лимонна.

Черемшу використовують обережно, враховуючи її часниковий смак. Однак, краще вживати черемшу в сирому вигляді, та як при термічній обробці смак і аромат стають слабшими. Вона містить велику кількість вітаміну С, ефірні масла, фітонциди та лізоцим, і вважається ефективним профілактичним засобом при гострих респіраторних захворюваннях, стимулює апетит, покращує роботу травної системи і знижує ризик розвитку захворювань щитовидної залози.

А скільки рослин мають цілющі властивості! З їх допомогою можна не тільки лікуватися від багатьох хвороб, їх можна додавати в їжу, готувати з них салати та навіть варення або просто пити у вигляді чаю.

До самих першим весняним лікарським рослинам з упевненістю можна віднести кропиву пекучу, кульбаба лікарський, горицвіт весняний, кульбабу лікарську, подорожник великий.

У кропиві міститься велика кількість вітамінів, макро- і мікроелементів. З листя молодої кропиви варять борщі, супи та роблять салати. Також кропиву застосовують і для лікування багатьох захворювань. Вона дозволяє зняти біль у м’язах і суглобах, використовується для лікування печінки, кишківника, цукрового діабету. Незамінною кропива виявилася і в косметології. Відвари і настоянки кропиви використовують при випадінні волосся, для блиску й усунення лупи.

Кульбаба лікарська має жарознижувальну, сечогінну, відхаркувальну, загальнозміцнюючу та імуномодулюючу дію. Настої і відвари кульбаби лікарської покращують апетит і травлення, посилюють обмін речовин. Їх також застосовують при атеросклерозі судин головного мозку, шкірних захворюваннях, анемії й для посилення роботи підшлункової залози. Гурмани готують салати з кульбаби та варять з нього цілюще варення.

Горицвіт весняний використовують як заспокійливий засіб при неврастенії та судомах, кашлі, для лікування серцевих і ниркових хвороб, як болезаспокійливий – при ревматизмі і невралгії.

Подорожник містить каротин, аскорбінова кислота, вітамін К, калій. Комплекс корисних речовин сприяє загоєнню не тільки зовнішніх ран, а й виразки шлунка. Ефективний подорожник і при укусах комах.

Мати-й-мачуха залікує рани, знімає запалення. Компрес з відвару або з розчавленого листя мати-й-мачухи ефективний при наривах, опіках, пухлинах, ранах, гнійних захворюваннях шкіри. При запаленні горла відвари з листя застосовують у вигляді полоскань. Відвари та настої вжиті всередину володіють пом’якшувальною, відхаркувальну і потогінну дію і допомагають при захворюваннях дихальних органів, запаленні легенів, бронхіальній астмі, ангіні, знімають головний біль. З цієї трави можна приготувати смачний салат. Також з мати-й-мачухи виходять корисні жувальні цукерки для горла.

Отже, Природа та Українська земля нам дарують багато корисних продуктів, вибір залишається лише за нами. На останок хочу згадати запорозьких козаків, які відзначалися міцним здоров’ям і неабиякою силою. Вони чимало часу вправлялися у військовому мистецтві та завжди шанували народні традиції. Однією з традиційних страв козаків був борщ, який їдять і до цього часу у будь-яку пору року, з м’ясом та без, споживають холодним чи гарячим.

Отож, правильне харчування це запорука здоров’я та довголіття.

 

Автори:

Горошко Олександра Мар’янівна, доцент кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії

Матущак Марта Романівна асистент кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії

 

 

Корисно знати