• Українська
  • English
З днем народження, Смайлику!
Смайлику!

З днем народження, Смайлику!

Сьогодні, 19 вересня, одному з найпоширеніших у сфері телекомунікацій символу – смайлику виповнилось 36 років.

У цей день у 1982 році професор Університету Карнегі-Меллона в місті Пітсбург (США, штат Пенсільванія) Скотт Фалман вперше відправив електронне повідомлення-піктограму, що символізує емоцію.

«Емоджі – це смайлики та значки, за допомогою яких користувачі соцмереж доповнюють чи замінюють слова»

Вона складалася із символів – двокрапка, дефіс і закрий дужку [:-)]. Лист, що поширився університетською мережею, призначався колегам-викладачам. Так в комп’ютерному лексиконі вперше з’явилося “усміхнене обличчя”.

Електронний лист Скотта Фалмана був коротким та інформативним: “Пропоную, щоб наступна піктограма символізувала радість: 🙂 Дивись кінець пропозиції”. Професор запропонував також піктограму із символів 🙁, яка спочатку використовувалася виключно для позначення особливо важливих частин в текстах повідомлень. Комп’ютерні користувачі нині вживають її, щоб повідомити про свій поганий настрій.

У середині 90-х років XX століття дует веселого і сумного смайликів перестав задовільняти потреби людей, які активно використовують інтернет і мобільні телефони, і в Мережі з’явилися численні варіанти емоджі, так називають популярні піктограми фахівці в галузі електронних технологій.

Смайли, зрозумілі людям, які говорять різними мовами, практично відразу ж перекочували з інтернету в програми відправки СМС-повідомлень.

Незважаючи на те, що нині прогрес в електронних технологіях дозволяє візуально обмінюватися емоціями зі співрозмовником в режимі реального часу, смайлики залишаються надзвичайно популярними серед комп’ютерних користувачів і власників смартфонів.

Сьогодні  світ сучасної людини переповнений інформацією. Ми часто живемо в реальній і віртуальній реальності. Здається, що час зупинився, коли ми спілкуємося в соцмережі, і знову стає активним, якщо «вживу». 

Людина завжди шукає прості способи у всьому, і це правильно. Тому з появою, так званих, помічників, які допомагають виразити власні емоції, стало простіше спілкуватись, недокладаючи зусиль. Ви скажете ми стали ліниві? Так стали, у нас просто не вистачає часу, інколи бажання, мотивації… А смайлики – це невинні, ефективні, сучасні помічники, які відображають потреби і реалії.

Відправив Смайл, і світ став кращим. Жарт звичайно, світ кращим робимо ми, своїми діями, вчинками, своєю відповідальністю. Світ навколо нас – це ми самі. Тому важливо розуміти і знати, яку саме місію ти несеш у житті, який смайл підхотить саме тобі, і чи це не маска, не прикриття. І тут важливо бути чесним із собою і своєю совістю, бути в мирі з власними переконаннями і переконаним у своїй правоті.

Насправді, коли ти в мирі із самим собою, то не важливо, який смайлик сьогодні є твоїм провідником, адже ти чесний з собою, і це важливо! І нехай увесь світ зачекає, коли ти задоволений собою!

Матеріал підготували: завідувач кафедри терапевтичної стоматології, к.мед.н., доцент В. М. Батіг та асистент кафедри терапевтичної стоматології  О. В. Іваніцька.

Корисно знати