• Українська
  • English
Вчені зробили новий крок у створенні вакцини проти ВІЛ
Вчені зробили новий крок у створенні вакцини проти ВІЛ

Вчені зробили новий крок у створенні вакцини проти ВІЛ

За даними журналу Science Translational Medicine, на який посилається Die Welt, “терапевтична вакцина з деактивованих вірусів імунодефіциту людини посилює реакцію імунної системи на збудник хвороби”. Також міжнародний колектив науковців повідомив про безпеку і хорошу реакцію організму до вакцини.

Якщо в організм людини проникає такий мікроорганізм, як вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), імунна система реагує на нього. Клітини-пожирачі (фагоцити) зламують вірус та ділять його на невеликі фрагменти. Окремі уламки потрапляють в мембрани так званих дендритних клітин імунної системи. Ці клітини представляють фрагменти ВІЛ білим кров’яним тільцям – лімфоцитам, які активують специфічну імунну реакцію проти цього вірусу. Однак іноді дендритні клітини несуть в зовнішній мембрані частини інфекційних вірусів, і білі кров’яні тільця заражаються і вмирають замість того, щоб почати імунну реакцію”, – пояснює видання.

“Колектив Феліпе Гарсія з Університету Барселони знайшов спосіб обійти цю проблему. Науковці запрограмували дендритні клітини 36 пацієнтів за допомогою вірусів імунодефіциту, попередньо деактивовних за допомогою високих температур, і ввели пацієнтам ці дендритні клітини в якості вакцини. Оскільки віруси були попередньо деактивовані, дендритні клітини не могли інфікувати білі кров’яні тільця, і почалася звичайна імунна реакція”, – пише автор.

Вчені підкреслили, що розроблений процес ще не є методом лікування. Крім того, вони відзначили, що поки не знають, наскільки сильною повинна бути імунна реакція для визнання вакцини ефективною.

Джерело: http://www.inopressa.ru/article/03Jan2013/welt/aids.html

Корисно знати