• Українська
  • English
В Україні на всіх рівнях триває активне запровадження Закону “Про екстрену медичну допомогу”
В Україні на всіх рівнях триває активне запровадження Закону “Про екстрену медичну допомогу”

В Україні на всіх рівнях триває активне запровадження Закону “Про екстрену медичну допомогу”

З початку року в Україні діє Закон “Про екстрену медичну допомогу”, реалізація якого вже дає перші результати в реформуванні служби. Про це йшлося під час прес-конференції в МОЗ за участі заступника Міністра охорони здоров’я України Олександра Толстанова та директора Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України Володимира Юрченка, повідомляє Прес-служба МОЗ України.

Так, за даними Центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у регіонах, щодоби у кожному з них приймається від півтори тисячі до двох з половиною тисяч викликів. При цьому час прибуття бригади ЕМД до пацієнта вдається пришвидшити до 8-10 хвилин у місті та до близько 20-22хвилин у сільській місцевості.

За словами заступника Міністра, наразі у регіонах саме перебувають у роботі карти базування та маршрутизатори карет ЕМД, чітке формування яких має сприяти скороченню радіусу обслуговування викликів та пришвидшити приїзд кожної окремої бригади до хворого. На сьогодні в державі працює 3363 таких бригад. Крім того, регіональні фахівці продовжують працювати над створенням потужних диспетчерських пунктів, налагодженням системи єдиного оперативного зв’язку та обладнання парку карет швидкої допомоги новітнім обладнанням, в тому числі за рахунок GPS-навігаторів.

Також вдалось майже в 4 рази збільшити фінансування ліків для кожного окремого виклику бригади ЕМД. Так на забезпечення пацієнтів безкоштовними препаратами тепер передбачено 20гривень, а не 6 гривень, як це було раніше.

Одним із головних завдань реформування служби є також підвищення рівня професійності кадрів, які працюють в системі, аби жоден із викликів не лишився поза увагою і кожному пацієнтові була надана максимально ефективна та оперативна допомога. Водночас вперше в державі працівники системи ЕМД одержали соціальні гарантії, передбачені законодавством про аварійно-рятувальні служби.

Крім того, задля ефективного виконання Закону Міністерство охорони здоров’я проводить поступове оновлення парку карет швидкої, зазначив Олександр Толстанов. Так, минулого року за кошти державного бюджету на суму близько 200 мільйонів гривень МОЗ закупило 216 автомобілів типу В та С для лікувально-профілактичних закладів пілотних Вінницької, Дніпропетровської, Донецької областей та м. Києва. Цього року Міністерство має намір придбати близько 1200 нових карет ЕМД.

Наразі Міністерство продовжує роботу з регіонами щодо чіткого адміністрування нової системи,корекції завдань та приведення в порядок усіх нормативних документів щодо правильної організації служби екстреної медичної допомоги. Відповідальні особи на місцях взяли на себе зобов’язання у найкоротший термін виправити наявні недопрацювання, вирішити організаційні питання та привести усі необхідні документи в належний стан.

На переконання медиків, виконання Закону спонукатиме до розвитку в державі й супутніх із медичною галузей, таких, зокрема, як транспорт, зв’язок, зайнятість населення, підвищення професійності кадрів, оскільки виконання жорстких норм документу передбачає суттєві інфраструктурні перетворення.

Крім того, Законом чітко визначено, що за якість надання екстреної допомоги в кожному з регіонів особисто відповідає керівник території – голова обласної державної адміністрації. Медики певні, що це спонукатиме владу на місцях швидше вирішувати такі питання, як якість доріг,забезпечення бригад медикаментами та паливом, розвиток телекомунікації тощо.

На переконання Володимира Юрченка, не менш важливим у реформуванні усієї системи є також правильне розуміння принципу розподілу викликів ШМД на екстрені та неекстрені. Так ,за інформацією МОЗ, в 2011 році до служби швидкої медичної допомоги надійшло близько 13 мільйонів викликів, з них в понад 11 мільйонах випадків до пацієнтів були направленні карети з фахівцями. При цьому майже 2 мільйони 300 тисяч громадян потребували госпіталізації, з яких у 444 тисяч – були офіційні направлення від лікарів. Тобто майже 9 мільйонам громадян було фактично надано амбулаторну допомогу вдома, ще в понад 1 мільйоні 700 тисячах викликів допомога була надана на етапі консультації диспетчера по телефону, що не потребувало виїзду бригади. Розмежування викликів на екстрені та неекстрені, певен керівник Центру, сприяє ефективнішому використанню ресурсів служби екстреної допомоги та порятункові більшої кількості громадян. При цьому в жодному разі не йдеться про відмову у допомозі пацієнтові.

В найближчі тижні, за дорученням Віце-прем’єр-міністра України із соціальних питань Костянтина Грищенка, Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міськдержадміністрації мають завершити утворення та реєстрацію Центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф,завершити процедуру передачі майна центрам, виділити приміщення для оперативно-диспетчерських служб центрів та провести ремонтні роботи.

Адміністрації Держспецзв’язку доручено у найкоротші терміни здійснити заходи із забезпеченням маршрутизації викликів на номер 103 з урахуванням вимог Медичного завдання, затвердженого МОЗ. Міністерству охорони здоров’я України доручено забезпечити видачу ліцензій на медичну практику для створених центрів, опрацювати разом з Міністерством фінансів питання, пов’язані із фінансуванням першочергових потреб для роботи створених центрів.

Відповідно до завдань Президента України, внаслідок послідовного проведення реформи медичної сфери в Україні очікується поліпшення медико-демографічних показників, і, як результат, – подовження тривалості життя громадян України. Повна трансформація галузі має здійснитися до 2020 року.

Корисно знати