Буковинський державний медичний університет

  • Українська
  • English
А чи корисні устриці?

А чи корисні устриці?

У всесвітній день устриць розповімо вам про цей делікатес, а крім того ще й джерело багатьох корисних речовин. Вони мають унікальні властивості, що можуть бути корисними для нашого здоров’я. Але чи варто їх вживати і як правильно це робити?

Користь устриць для здоров’я

Устриці багаті на поживні речовини, які можуть позитивно впливати на організм. Це, в першу чергу, джерело білка (який необхідний для будови та відновлення тканин, а також для підтримки імунної системи). Крім того устриці містять вітаміни А, В12, D, а також такі мінерали як цинк, мідь і селен. А ще устриці містять омега-3 жирні кислоти, які допомагають знизити рівень запалення в організмі, підтримують здоров’я серця і мозку.

Хоча устриці мають багато переваг, важливо знати про можливі ризики, якщо ж ви їх полюбляєте смакувати. Морепродукти, а отже й устриці, можуть бути джерелом бактерій, вірусів або токсинів, особливо якщо вони неправильно зберігалися або не були достатньо термічно оброблені. Можуть викликати алергічні реакції, особливо у людей, які мають алергію на інші морепродукти. Маєте також знати, що дари моря можуть накопичувати важкі метали, такі як ртуть або кадмій, що можуть бути небезпечними для здоров’я при регулярному вживанні у великих кількостях.

Щоб насолодитися устрицями і при цьому мінімізувати ризики для здоров’я, дотримуйтесь кількох простих порад:

Вибирайте свіжі устриці – вони повинні бути з морським ароматом і без неприємного запаху. Оболонка повинна бути закритою – це ознака того, що устриця жива. Звертайте увагу , де ви купляєте цей морепродукт – це мають бути перевірені місця, де дотримуються санітарних норм і правил зберігання. Перевагу надавайте устрицям з відомих регіонів, які славляться якістю морепродуктів. Зберігати устриці потрібно при низькій температурі та вживати їх якнайшвидше після покупки. Якщо ви плануєте готувати устриці, дотримуйтесь рекомендацій щодо температурної обробки, щоб знищити можливі патогени. Якщо ви тільки пробуєте цей екзотичний для нас продукт, то починайте з невеликої кількості, щоб перевірити реакцію організму.

Уникайте вживання устриць під час вагітності та не варто вживати їх дітям через ризик харчових інфекцій.

Матеріал підготував: Володимир Вівсянник, асистент кафедри внутрішньої медицини

Корисно знати