• Українська
  • English
Особливості протікання біполярного афективного розладу (маніакальної фази) в підлітків
Особливості протікання біполярного афективного розладу (маніакальної фази) в підлітків

Особливості протікання біполярного афективного розладу (маніакальної фази) в підлітків

Біполярний афективний розлад – ендогенне психічне захворювання, що проявляється періодичними розладами переважно афективної сфери, у світлих проміжках між якими (інтермісіях) хворі повністю зберігають свої  здібності та якості особистості.

Типовий початок – у віці 20 – 25 років, але нерідко перші приступи реєструються у дітей 12 – 16 років. У дівчат початок захворювання може співпадати з появою менструацій.

Виділяють дві форми  хвороби – біполярну і монополярну.

У підлітковому віці  частіше маніфестує біполярний психоз, який розпочинається з депресивної фази, що має більш тривалий перебіг, ніж маніакальна. Для дітей та підлітків характерні нетривалі короткочасні однак серійні приступи (фази).

У класичних випадках розвивається тріада Крепеліна, а саме  при маніакальному стані – у вигляді хворобливо (неадекватно, патологічно) піднесеного настрою, прискорення мови  і рухової активності. В даному стані підлітки говорять про свою силу, спритність,  красу, авторитет, виключні здібності. Вони не природньо бадьорі, веселі з прискореним темпом механічних асоціацій, загостренням механічної пам’яті, посиленням пасивної уваги. Мова голосна, швидка з  прискореним плином думок («стрибки думок») іноді доходить до хрипоти.

Хворі непродуктивно дієві (не завершують розпочате), сон триває 2-3 години, після чого хворі відчувають себе достатньо бадьорими. Інколи виявляється дратівливість зі спалахами гніву, агресії, руйнівних дій (гнівлива манія). Маніакальні стани можуть переходити в депресивні нерідко впродовж 1-2 днів і навіть декількох годин.

Матеріал підготувала: доцентка кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка Світлана Русіна

Корисно знати