• Українська
  • English
Фокусована ультразвукова абляція – сучасний метод лікування міоми матки

Фокусована ультразвукова абляція – сучасний метод лікування міоми матки

 У структурі гінекологічних захворювань міома матки (ММ) посідає 2-ге місце після запальних процесів органів малого таза. У близько 90% випадків пухлину виявляють у віці 35–55 років. Первинне безпліддя відзначають у кожної 4–5-ї хворої з цим діагнозом. Збереження репродуктивної функції у пацієнток із ММ на­буває великої соціальної значущості.

 Сьогодні, перспективним шляхом розв’язання даної проблеми вважають за­стосування дистанційної ультразвукової (УЗ) – абляції. Дистанційні способи абляції вигідно відрізняються від контактних, оскільки принцип їх дії базується на застосу­ванні високоінтенсивних фокусованих УЗ – хвиль.

 Існують два різновиди апаратів, засно­ваних на використанні цього принципу: УЗ – абляція під контролем магнітно-резонансної томографії (МРТ) (частіше використовують термін «ФУЗ-абляція») та абляція під динаміч­ним УЗ-контролем, або HIFU-абляція. Метод селективний, не пошкоджує при­леглі тканини і є безпечним для ендометрію, що важливо для збереження фертильності. Зона фіброзу, що утворюється після лікуван­ня та регресії МВ, є безпечною для подаль­шого виношування вагітності.

 Основними протипоказаннями до вико­нання УЗ-абляції були: наявність вузлів роз­міром <2 та >10 см, субсерозних вузлів на тонкій ніжці, локалізація вузлів у шийці матки, підозра на злоя­кісний процес у матці чи придатках.

 Усі жінки відновлювали професійну ді­яльність через 1–2 дні після лікування.

Зменшення об’єму МВ при динамічному спостереженні в середньому становить: через 1 міс — 25%, 3 міс — 33%, 6 міс — 61%.

Отже, використання даного методу розкриває нові можливості консервативного лікування міом зі збереженням фертильної функції та можливістю успішного виношування вагітності.

 

Завідувач кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ,

д.мед.н., професор Кравченко Олена Вікторівна

Корисно знати