• Українська
  • English
НІПА-ВІРУС: чим небезпечний та як вберегтись від нього

НІПА-ВІРУС: чим небезпечний та як вберегтись від нього

Вірус Ніпа (Nipah henipavirus або Nipah virus) – вид вірусів, що спричинює тяжку хворобу, для якої характерні запалення мозку (енцефаліт) або респіраторні прояви.

Вперше вірус Ніпа виявлений у 1998 році під час спалаху хвороби серед селян-свинарів у Малайзії. Назва вірусу була дана за місцем Сунгай-Ніпа в Порт-Діксоні (штат Негері-Сембілан), де зафіксовано перший випадок у людини. З того часу відбулося ще 12 спалахів хвороби, всі в Південній Азії. У 2021 році вірус виявлений у кажанів в Індії.

Природними його носіями є плодоїдні летючі лисиці із Австралії, Бангладеш, Індії, Індонезії, Камбоджі, Китаю, Мадагаскару, Малайзії, Папуа-Нової Гвінеї, Таїланду і Східного Тимору. Крім того, вірус виявили у летючих лисиць в Африці. Рознощиками захворювання вважаються крилани – великі кажани.

За словами вчених, люди заражалися після контакту з хворими домашніми тваринами, (переважно свинями), а також в результаті вживання плодів, забруднених виділеннями інфікованих криланами. Під час перших спалахів хвороби в Малайзії і Сінгапурі більшість випадків інфікування людей відбулося в результаті прямих контактів з хворими свинями або їх зараженими тканинами. Вважається, що передача інфекції відбувалась або повітряно-крапельним механізмом, в результаті контактів з виділеннями з носоглотки свиней, або в результаті контактів з тканинами хворих тварин.

Найбільш імовірним фактором передачі інфекції під час спалахів хвороби в Бангладеш та Індії було споживання фруктів або продуктів (наприклад, свіжого соку фінікової пальми), забруднених сечею або слиною інфікованих плодоядних летючих собак.

Під час останніх спалахів хвороби в Бангладеші вірус Ніпа поширювався безпосередньо від людини людині при тісних контактах з виділеннями і екскрементами людей.

Клінічні прояви. Інкубаційний період (період від інфікування до появи симптомів) триває від 4 до 45 днів. Інфекція у людей перебігає в різних клінічних формах – від безсимптомної інфекції – до смертельного енцефаліту. Спочатку у інфікованих людей розвиваються грипоподібні симптоми, такі як гарячка, головний біль, міалгія, блювання і біль у горлі. За цим може слідувати запаморочення, сонливість, змінення свідомості і неврологічні ознаки, які вказують на гострий енцефаліт. У деяких людей можуть також розвиватися атипова пневмонія і тяжкі респіраторні проблеми, включаючи гостру дихальну недостатність. У тяжких випадках розвивається енцефаліт і конвульсії, що призводять до коми через 24-48 годин.

Більшість людей, що вижили після гострого енцефаліту, повністю відновлюються, але приблизно 20 % страждає від залишкових неврологічних наслідків, таких як безперервні конвульсії і зміни особистості. У невеликого числа людей, які видужали згодом бувають рецидиви або із запізненням розвивається енцефаліт. У довгостроковій перспективі стійкі неврологічні дисфункції спостерігаються більш ніж у 15 % людей.

Летальність сягає 40-75 %; проте в умовах різних спалахів хвороби цей показник може варіювати в залежності від місцевих можливостей для проведення епіднагляду.

Як вберегтись від Ніпа-інфекції?

При відсутності вакцини єдиним способом зниження ризику інфікування людей є підвищення обізнаності щодо факторів ризику і просвітництво людей в галузі заходів, які вони можуть приймати для обмеження контактів з вірусом.

Метою повідомлень в галузі санітарної освіти повинні бути наступні заходи:

  • Зниження ризику передачі вірусу від летючих собаклюдині. Зусилля щодо запобігання передачі вірусу повинні, перш за все, бути спрямовані на зменшення доступу летючих собак до соку фінікової пальми. Свіжовичавлений сік фінікової пальми необхідно також кип’ятити, а фрукти – ретельно мити і чистити перед вживанням.
  • Зниження ризику передачі вірусу від людини людині. Необхідно уникати тісного фізичного контакту з людьми, інфікованими вірусом Ніпа. При догляді за хворими людьми необхідно надягати рукавички і використовувати захисні засоби. Після догляду за хворими людьми або їх відвідування необхідно регулярно мити руки.
  • Зниження ризику передачі вірусу від тварин людині. При зверненні з хворими тваринами або їх тканинами, а також під час процедур із забою необхідно надягати рукавички та інший захисний одяг.

Медичні працівники, які здійснюють догляд за пацієнтами з підозрою або підтвердженою вірусною інфекцією Ніпа, або звертаються із зразками, взятими у них, повинні дотримуватися стандартних запобіжних заходів в галузі інфекційного контролю. Зі зразками, взятими у людей і тварин з можливою вірусною інфекцією Ніпа, повинен звертатися спеціально підготовлений персонал, що працює належним чином в обладнаних лабораторіях.

 

Матеріал підготувала асистентка кафедри інфекційних хвороб та епідеміології,

доктор філософії Тетяна КОЛОТИЛО

 

 

 

 

Корисно знати