• Українська
  • English
Геніальні люди – це метеори, покликані згоріти, щоб осяяти свою, й наступні епохи
Олександр Шалімов

Геніальні люди – це метеори, покликані згоріти, щоб осяяти свою, й наступні епохи

Цей вислів беззаперечно можна пов’язати із ім’ям видатної людини, Олександра Олексійовича Шалімова.


Він народився 20 січня 1918 в Липецькій області в звичайній сільській багатодітній родині. Його ім’я, поряд з ім’ям Миколи Амосова, Ольги Авілової – синонім прориву в медицині. Ці імена – гордість української хірургічної школи.


Багато з розробок Олександра Олексійовича не втратили своєї актуальності й досі, продовжуючи бути на озброєнні багатьох хірургів, повертаючи хворому надію на повноцінне життя. Будучи універсальним хірургом, О. О. Шалімов удостоїв своєю увагою практично всі розділи хірургії і визначив на роки вперед розвиток багатьох напрямків в галузі охорони здоров’я.

Завдяки новаторському підходу О.О. Шалімова хірургічне лікування пацієнтів із захворюваннями органів травного тракту отримало нове дихання. Розроблені ним органозберігаючі операції на шлунку і дванадцятипалої кишці дозволили значно знизити летальність; втручання на стравоході, легенях, середостінні та печінці на багато десятиліть визначили науковий напрямок пошуку, випередивши час.

За участю О.О. Шалімова активно розроблялися методи хірургічного лікування на аорті, магістральних судинах і серці. Багато операцій при онкологічних захворюваннях органів травлення виконувалися тільки в заснованим ним інституті. Олександр Олексійович першим став оперувати на підшлунковій залозі.

Першу вдалу пересадку підшлункової залози також асоціюють з його ім’ям і талантом. З ім’ям О. О. Шалімова також пов’язаний розвиток і становлення мікрохірургії в нашій країні. Першу в Україні операцію з пересадки серця підготував теж він.

На рахунку О. О. Шалімова – понад 40 тис. операцій, 830 наукових робіт і понад 100 винаходів. Вінцем творіння геніального хірурга став створений ним інститут хірургії, гордо носить ім’я свого творця – ДУ «Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова НАМН України». Інститут по праву вважається головним провідником передової наукової хірургічної думки України – хірургічної Меккою країни.

Фанатично відданий своїй справі, легендарний лікар, талановитий вчений і здібний учитель – творець знаменитої школи українських хірургів, який виховав цілу плеяду хірургів «вищої проби» – залишився в пам’яті багатьох невтомним трудівником. Його скальпель був там, де вже не розраховували на успіх. З особисто проведених ним операцій багато було виконано вперше в історії.

Хірург-універсал – таким, мабуть, пам’ятають його багато, його учні, колеги і тисячі вдячних пацієнтів. Про легендарного «показовому виступі» О. О. Шалімова на Всесоюзному з’їзді хірургів у Харкові знає не одне покоління хірургів. У свої 44 роки він 12 год. не залишав операційну – переходив від одного столу до іншого, оперуючи стравохід, шлунок, печінку, жовчні шляхи, підшлункову залозу, легені, серце, судини за власними технологіями, роблячи те, що було недоступне багатьом в нашій країні.

Олександр Олексійович неодноразово відвідував Буковинський край: брав участь у конференціях, що проводились кафедрою хірургії, відвідував районні лікарні області, консультував важких хворих у хірургічному відділенні, мандрував по Буковинським Карпатам, відвідав Хотинську фортецю, виступав по місцевому радіо та телебаченні. У своїх згадках, академік Шалімов, неодноразово підкреслював зачарованість Буковинським краєм, щирістю та високим професіоналізмом людей, які тут працюють.
Хірурги Буковини вшановують пам’ять великого Вченого та Хірурга впроваджуючи його ідеї та розробки у свою повсякденну працю.
Матеріал і світлини підготували: д.мед.н., проф. Полянський І.Ю., к.мед.н., асистент Гирла Я.В.

Корисно знати