Настала осінь й багато людей запитують про користь вживання калини. Про корисні властивості цієї рослини та протипокази до вживання розповідає Володимир Вівсянник, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб.
За корисними властивостями ягоди калини такі ж корисні як і смородина, шипшина та обліпиха. Калина містить на півтора рази більше вітаміну С, ніж лимон. А щодо вмісту заліза, порівняно з лимоном, то тут перевага складає 5 разів.
Крім того ягоди калини містять цілу низку вітамінів, зокрема А, С, Р, К, Е, мікроелементи а також інші корисні речовини: пектини, фітонциди, амінокислоти. Також калина містить кальцій, калій, магній, йод та фосфор.
Калина має антибактеріальну та сечогінну дію та використовується як жарознижувальний, відхаркувальний, а також заспокійливий й оздоровлюючий засіб.
Варто відзначити, що ягоди калини зберігають корисні властивості й в сушеному вигляді. Тому з них можна готувати морси, соки чи відвари, також калину, завдяки високому вмісту пектину, можна використовувати для приготування домашнього мармеладу.
Калину рекомендовано вживати при наступних захворюваннях:
- серцево-судинних;
- шлунково-кишкового тракту;
- нервової, дихальної та репродуктивної систем;
- шкірних захворюваннях.
Калину використовують при алергіях, при профілактиці атеросклерозу та сечокам’яної хвороб, для зняття набряків, при підвищеному артеріальному тиску, при хворобах печінки, тощо. Антисептичні та в’яжучі речовини допомагають швидкому загоєнню ран, виразок шлунково-кишкового тракту. У період після хвороби калину вживають для зміцнення імунітету.
Як ми бачимо, калина доволі корисна для організму, проте є і протипокази щодо використання калини, а саме:
Вживання калини слід обмежити вагітним жінкам. Тому що надлишок речовин, які містяться в ягодах калини можуть призвести до розвитку різних патологій в плода, а також можуть спровокувати передчасні пологи.
Людям із пониженим артеріальним тиском, адже калина і так знижує тиск.
Людям, які мають хронічні захворювання нирок
Людям, які мають підвищену кислотність шлункового соку.
На завершення зауважу, що використання будь яких лікарських трав потрібно обговорювати зі своїм лікарем. Адже навіть при великій кількості корисних і поживних речовин рослина при бездумному використанні може принести шкоду для вашого здоров’я. Лікар, знаючи стан вашого організму, порадить вам корисне використання чи невикористання тієї чи іншої лікарської рослини.
Матеріал підготував:Володимир Вівсянник, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб