• Українська
  • English
Особливості перебігу коронавірусної хвороби, викликаної штамом «Дельта»

Особливості перебігу коронавірусної хвороби, викликаної штамом «Дельта»

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання різного ступеню тяжкості: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.

Захворювання, яке викликав новий коронавірус,

називається COVID-19.

Одним із домінуючих варіантів коронавірусів є SARS-COV-2 «Дельта». Вперше його виявлено та ідентифіковано в Індії наприкінці 2020 року.

В травні 2021 МОЗ України визнали цей різновид вірусу гострою і реальною проблемою для українців. Станом на сьогодні ми кожен день спостерігаємо зростання захворюваності, що свідчить про розпал третьої хвилі пандемії.

Новий штам, схоже, працює дещо по-іншому. Людям може здатися, що у них якийсь різновид сезонного грипу, тому вони продовжують спілкуватися з іншими людьми, нехтуючи заходами безпеки і через це бути джерелом для зараження інших людей.

Для даної хвороби характерно:

  • коротший інкубаційний період – від 1 до 3 днів при періоді в 3-7 днів у інших штамів;
  • має виражену контагіозність та патогенність, на відміну від COVID-19;
  • спричиняє застудні симптоми в більш тяжкій формі;
  • вікова схильність –  цим штамом частіше хворіє молодь до 30-35 років, а також підлітки та діти від 2 років.
  • летальність – коронавірус «Дельта» має підвищений показник летальності, для людей у віці від 50 років – він становить 5,6%. В першу чергу, це викликано здатністю вірусу швидко викликати тяжкий перебіг через більш високе вірусне навантаження. Незважаючи на те, що молоді хворіють частіше, більш висока смертність спостерігається серед людей похилого віку. Більше 90% всіх померлих від «Дельти» є люди у віці від 50 років;
  • група ризику – в групі ризику, як і раніше залишаються люди з хронічними захворюваннями, в тому числі: цукровий діабет, ожиріння, серцево-судинні захворювання.

Симптоми штаму «Дельта» дещо відрізняються від симптомів інших штамів.

Серед основних симптомів зараження штамом «Дельта»: головний біль, біль у горлі, нежить, лихоманка.

Раніше у пацієнтів відзначали гострий початок захворювання, а зараз вірус маскується під ГРВІ, тобто з’являється підвищення температури тіла, загальна слабкість, головний біль, нежить, кашель, першіння в горлі, чхання.

Дуже рідко зустрічається аносмія – відсутність здатності сприймати запахи. Можливі кишкові прояви – нудота, блювання і діарея.

Незважаючи на стабільну епідемічну ситуацію в Україні, експерти наголошують, що поки неможливо зітхнути з полегшенням. Загроза не минула і нові мутації, що виникають сприяють розвитку наступної хвилі захворювання.

Експерти відзначають, що вакцинація на даний момент є єдиним ефективним засобом захисту, який реально зменшить ризик зараження, тяжкого перебігу хвороби. Вакцинація проти ковід суттєво зменшить кількість госпіталізацій та смертей. Імунна відповідь після щеплення – це єдиний ефективний спосіб захистити себе та близьких від захворювання.

Описані випадки домінуючого варіанту коронавірусу SARS-COV-2 «Дельта» дозволяють зробити висновок, що індійський штам коронавірусу є високо заразним, характеризується тяжким перебігом, високою частотою госпіталізацій та смертності (в тому числі і серед молодих людей та дітей).

Матеріал підготувала асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Ірина БАЛАНЮК

Корисно знати