• Українська
  • English
Користь та шкода чаю

Користь та шкода чаю

Чай – найпопулярніший напій на Землі, друге місце серед напоїв належить пиву. Хоча в Ірландії та Англії все ж пиво популярніше.

Ідея відзначати «День чаю» обговорювалася багато років. І після тривалих дискусій на всесвітніх громадських форумах в Мумбаї в 2004 році і Порту-Алегрі, в Центрі з освіти і спілкування в 2005 році була визначена дата «Міжнародного дня чаю» – відзначається щорічно, згідно з резолюцією ООН від 21 грудня 2019 року. Найгучніше святкування «Міжнародного дня чаю» відповідно проходить в Індії і Шрі-Ланці, але й такі країни, як Непал, Індонезія, Бангладеш, В’єтнам, Кенія, Уганда, Малайзія і Танзанія, будучи серед світових виробників чаю, не залишаються байдужими до цього свята.

Звичайно ж про користь вживання різноманітних сортів чаю написано чимало наукових праць. У багатьох країнах по всьому світу існують унікальні багатовікові чайні традиції. І цей день є чудовою нагодою згадати про них і приєднатися до численних привітань на адресу всіх любителів цього чудового напою.

Для європейців традиційно існують два типи чаю – чорний і зелений, хоча зелений чай прийшов на європейський ринок відносно недавно. На Сході ж з давніх часів розрізняють безліч типів, сортів, кольорів і відтінків цього прекрасного напою, і самими корисними та вишуканими вважаються саме різновиди зеленого чаю.

Головна його особливість полягає в тому, що він піддається мінімальної ферментації. Щоб отримати чорний чай, листя піддають кільком тривалим етапам обробки, з окисленням (ферментацією). А для ферментації зеленого чаю достатньо одного-двох днів, він окислюється лише на 3-12%. Це зберігає колір листя і самого напою, а смак і аромат має переважні нотки свіжої зелені.

Чим корисний зелений чай? У Китаї, Японії та Таїланді його здавна використовували як ліки – для зупинки кровотечі, лікування ран, зниження температури тіла і цукру в крові. Зараз вже відомо, що зелений чай надзвичайно багатий вітамінами (В, С, К, Р, РР) і мінеральними речовинами (фтор, йод, цинк, марганець, мідь). Це сильний антиоксидант (речовина, що захищає клітини від руйнівної дії вільних радикалів).

У наш час зелений чай став предметом багатьох наукових досліджень. З’ясовано, що він зміцнює стінки судин, підвищує їх еластичність, позитивно впливає на ендокринну систему, має антимікробну і протизапальну дію, допомагає виводити токсини та сприяє нормалізації жирового обміну.

Японські дослідники з Інституту медичних наук Кіотського університету встановили, що зелений чай здатний у кілька разів збільшувати тривалість життя клітин людського організму завдяки активній речовині – катехіну EGCG. Він є потужним антиоксидантом (більш сильним, ніж вітамін С), здатним знешкоджувати вільні радикали, перешкоджати росту ракових клітин, запобігає передчасній активацій тромбоцитів, захищає білки і ліпіди мембран від окислення. А отже, і від старіння.

Дослідники австралійського Технологічного університету імені Д. Кертіна стверджують, що тривале вживання зеленого чаю може значно знизити ризик ішемічного інсульту – «Найбільше зниження ризику зафіксовано у тих, хто пив щоденно одну або дві чашки». Вчені вважають, що компоненти чаю знижують артеріальний тиск, заважають утворенню тромбів і уповільнюють атеросклероз.

Грецькі вчені з Медичної школи в Афінах стверджують, що споживання зеленого чаю дуже швидко покращує функцію ендотелію судин з регуляцією кровотоку – кардіологи зафіксували при вживанні зеленого чаю пікове розширення артерій вже через 30 хвилин. Така дія зумовлена флавоноїдами зеленого чаю, аналогічними до флавоноїдів червоного вина та какао. Отже, зелений чай може стати засобом профілактики серцево-судинних захворювань.

Розроблена навіть «чайна дієта»: тривалість – 14 днів (1 раз на півроку). Щодня – 5-6 чашок свіжозвареного зеленого чаю без цукру (або 1 ч. ложка меду). На сніданок і вечеря – будь-які овочі і свіжі фрукти, на обід – будь білкове блюдо. За два тижня вдається значно знизити вагу, не відчуваючи мук голоду. Протипоказами є виразкова хвороба, гастрит, коліт, гіпертонія чи безсоння.

Але, як з’ясувалося, чорний і зелений чай мають не тільки корисні властивості – в деяких випадках напій може принести шкоду здоров’ю.

«Чайні заборони» або шкода від чаю:

Не можна пити чай натщесерце – це негативно вплине на шлунок і селезінку.

Не можна пити дуже гарячий чай – якщо напій має температуру понад 62 °С, він негативно впливає на горло, органи шлунково-кишкового тракту і може стати причиною досить серйозних захворювань.

Холодний чай також не принесе користі – вживаючи його, ви провокуєте застій холоду і сприяєте накопиченню мокротиння.

Міцний чай перед сном діє не гірше кави – улюблений напій має високий вміст таніну і кофеїну.

Якщо довго заварювати чай, він стає шкідливим для здоров’я – втрачає смак, вітаміни і амінокислоти піддаються окисленню, а бактерії стрімко розмножуються.

Заварювати чай можна лише один раз – багаторазове заварювання «вбиває» кількість корисних речовин.

Не можна пити чай перед їжею – гірше засвоюється протеїн, що міститься в їжі, а також повною мірою не відчується смак їжі.

Ні в якому разі не запивайте чаєм ліки – танін, який міститься в ньому, зводить нанівець дію багатьох лікарських препаратів.

І на останок – для приготування чаю використовуйте тільки чисту і безпечну питну воду. Смачного!

Інформацію підготував к.біол.н., доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

Корисно знати