• Українська
  • English
Правильне дихання позбавляє від хвороб і продовжує життя
Правильне дихання позбавляє від хвороб і продовжує життя

Правильне дихання позбавляє від хвороб і продовжує життя

ЦЕ ЦІКАВО. На Сході здавна вважають правильне дихання запорукою здоров’я і довголіття. Завдяки йому організм насичується енергією Всесвіту, що впливає на всі процеси, які відбуваються в організмі. З цієї причини навіть сьогодні тамтешні цілителі не розпочинають лікувати хворого, доки не “поставлять” йому правильне дихання. А правильним з точки зору, приміром, індійських йогів, є дихання, коли вдих у 3-4 рази коротший за видих, причому навіть у такий спосіб дихати потрібно якомога рідше.

Організму потрібен вуглекислий газ

– Протягом тисячоліть цілителі Індії та Китаю успішно використовують дихальні вправи для зцілення від найрізноманітніших захворювань, зняття стресів, підвищення захисних сил організму та продовження життя. Це пояснюється тим, що з диханням нерозривно пов’язано збагачення організму киснем, поліпшення кровотоку, виведення шлаків і токсинів тощо, – каже доктор медичних наук, професор Буковинського державного медичного університету Георгій Ходоровський. – Одним словом, дихання – це дуже складний фізіологічний і біохімічний процес. Недарма з диханням на Сході пов’язують не лише фізичне життя тіла, а й духовний стан людини.

Хоч як це не парадоксально, та науково доведено, що для нормальної життєдіяльності організму у крові має бути певна концентрація вуглекислого газу, продовжує Георгій Іванович. Зовні його отримати неможливо, бо в атмосфері СО? майже немає. Він утворюється тільки при повному розщепленні їжі – білків, жирів, вуглеводів при їх спалюванні за допомогою кисню у тканинах. Відтак головний секрет правильного дихання у тому, щоб не втрачати, а зберігати СО?. Дихання йогів відповідає цій вимозі. Дихання ж звичайних людей – глибоке і часте – призводить до хронічної гіпервентиляції легенів, тобто спричиняє надлишкове виведення СО? із організму. У результаті відбувається перезбудження центральної нервової системи, порушення обміну речовин, зниження імунітету, з’являються запальні процеси, відкладення солей, ожиріння або схуднення, порушення роботи залоз внутрішньої секреції тощо.

Найвищий рівень дихання, коли кисень продукують клітини організму

Як же цьому запобігти? Диханням! Опануйте дихальну методику йогів або ж дихайте за допомогою спеціального апарата “Ендогенік-01. Карпатське повітря”. У співпраці з Г. Ходоровським його розробив інженер-конструктор із Чернівців, кандидат технічних наук Ілля Коляско. Апарат пройшов усі, передбачені МОЗ України доклінічні й клінічні випробовування, та одержав свідоцтво про державну реєстрацію. Його дія базується на принципі гіпоксично-ендогенного дихання.

– Термін “гіпоксія” означає зменшення концентрації кисню у повітрі. Таким є повітря високо у горах, де мешкає багато довгожителів. Причому попри те, що у долинах цих гір концентрація кисню вища, тривалість життя людей тут значно коротша, хоча вони п’ють ту ж саму воду і вживають однакову з горянами їжу. У цьому парадокс дихання. На зменшення надходження кисню організм відповідає поліпшенням здатності його засвоювати та запускає процес внутрішнього (ендогенного) дихання, коли кисень вивільняється самою клітиною, – пояснює Г. Ходоровський. – Річ у тім, що при зменшенні вмісту кисню (це буває також при анемії, курінні, захворюваннях серця, дихальної системи) збільшується кількість певної хімічної речовини в еритроцитах. Ця речовина стимулює дисоціацію (роз’єднання) наявного в еритроцитах оксигемоглобіну на гемоглобін і кисень. Якщо за звичайного дихання дисоціація відбувається у дуже невеликій кількості клітин, то в умовах гіпоксії їх кількість зростає у рази.

Внаслідок цього поліпшується капілярний кровообіг, відкриваються резервні капіляри й утворюються нові, активізується імунна система, суттєво зменшується кількість вільних радикалів, які зумовлюють процеси старіння. Нормалізуються процеси обміну, відновлюються всі функції й органи, а накопичені баластні речовини (токсини, шлаки, вільні радикали) виводяться із організму. Звідси – яскравий ефект оздоровлення.

Дихання розрідженим повітрям гір удома

Апарат “Ендогенік-01. Карпатське повітря” відтворює ситуацію перебування в горах в умовах розрідженого повітря і в міру занять дедалі активізує ендогенне (клітинне) дихання. Це досягається конструкцією приладу. Вона доволі проста. Апарат складається із заповненого водою корпусу з дихальною трубкою та поплавця. Опір води на вдиху і видиху тренує організм за рахунок поступового уповільнення дихання, а встановлений на певній поділці поплавець є своєрідним індикатором його належної інтенсивності.

Апарат можна використовувати як для профілактики цілком здоровим людям, так і для лікування хворих. Клінічні випробовування й практика застосування апарата підтвердили ефективність гіпоксично-ендогенного дихання при бронхітах, бронхіальній астмі, стенокардії, гіпертонії усіх стадій, остеохондрозі, при порушенні обміну речовин, при цукровому діабеті, ожирінні, атеросклерозі судин головного мозку та нижніх кінцівок тощо. Протипоказами ж до його застосування є гострі кровотечі, гіпертонічний криз та клініка “гострого” живота.

Незважаючи на простоту використання (дихати на апараті потрібно щодня натще лише по 20-30 хвилин), попередньо все ж потрібно порадитися з лікарем і консультуватися з фахівцем у процесі занять. 

Майстер-клас від Г. Ходоровського

Опануйте техніку дихання довгожителів і йогів

Щоб зрозуміти, що таке правильне дихання, подивіться на сплячу дитину. Живіт малюка піднімається і опускається при кожному вдиху і видиху, тому що задіяна його діафрагма (широкий м’яз, що розділяє легені і черевну порожнину). Доросла ж людина неусвідомлено намагається зафіксувати діафрагму. І це неправильно. Адже саме діафрагмальне дихання є природним і найбільш цілющим. У такий спосіб дихають всі маленькі діти, незалежно від статі і раси, довгожителі та йоги. 

А як дихаєте ви? Перевірте, поклавши одну руку на грудну клітку, іншу – на живіт. Вдихніть і видихніть. Якщо рухається рука на грудях, то вам властивий грудний тип дихання, а потрібно домогтися, щоб при глибокому вдиху ваш живіт піднімався, а при видиху – опускався. Це і є дихання діафрагмою.

На початках тренування краще проводити, лежачи на жорсткій поверхні чи стоячи біля стіни, одвірка, шафи таким чином, аби поверхні одночасно торкалася потилиця, лопатки, сідниці та п’яти. Попередньо зніміть ремінь, звільніть торс і пояс від інших стискувачів. Покладіть долоню однієї руки на живіт і робіть вдих так, щоб якомога більше втягнути живіт до хребта. При видиху – навпаки – живіт має випинатися, мов м’яч.

На початку вправлянь на рівні очей помістіть годинник із секундною стрілкою, щоб фіксувати тривалість вдиху і видиху. Для оздоровлення та подовження тривалості життя видих має бути у 3-4 рази довшим, ніж вдих (у цьому разі без апарата зможете досягти ефекту гіпоксично-ендогенного дихання), а цикли дихання (вдих-видих) – якомога рідшими. Довгожителі, приміром, дихають 2-3 рази на хвилину, у той час як звичайні люди – 12-15.

Тренуватися потрібно поступово. У перші 2-3 тижні виконуйте по 3-5 циклів дихання три-чотири рази на день. Згодом збільшуйте тривалість занять.

Пам’ятайте:

– ніколи не перенапружуйтеся і не затримуйте дихання через силу;

– виконання першої вправи почніть з кількох секунд, а потім, у міру того як буде збільшуватися обсяг ваших легенів, поступово збільшуйте час вдиху, затримки дихання і видиху;

– робіть вправи природно і вільно;

– не треба виходити за межі своїх власних можливостей і доводити себе до запаморочення;

– у всьому потрібна міра.

За матеріалами газети “Здоров’я Буковини”, автор – Анна Гаргаля

Корисно знати