• Українська
  • English
Про що слід знати, щоб запобігти артрозу
Про що слід знати, щоб запобігти артрозу

Про що слід знати, щоб запобігти артрозу

Найчастішою причиною болю в суглобах та, як наслідку, кульгавості є артроз. При цьому захворюванні за рахунок порушення оновлення суглобового хряща відбувається поступове його руйнування.

Внаслідок різних чинників («контрастів» навантажень, тривалого надмірного фізичного навантаження, яка часто провокується надлишковою масою тіла, травми суглобів, неправильного харчування) міцний та еластичний хрящ стає тонким та сухим, поверхня його розтріскується та стає шорсткою. Про себе артроз починає нагадувати переважно після 50 років, а після 60 років його прояви стають ще більш значимими: посилюється хрускіт, біль та дискомфорт у суглобах, виникають ускладнення, які можуть привести до інвалідності.

Найчастіше при остеоартрозі страждають ті суглоби, які виконують найбільше навантаження: колінні, кульшові. Першими «сигналами» уражень саме цих суглобів є важкість спускатися чи підніматися сходами, присідання, відведення ніг у сторони.
Причиною проблем із суглобами може бути порушення обміну речовин, ендокринні захворювання, старі травми та ін.

Проте слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Тому профілактикою артрозу є укріплення всіх структур суглобу, які його формують: м’язів, сухожиль, хрящів, кісток. А починати потрібно, ще в молоді роки регулярними заняттями фізичною культурою. Суглоби не люблять знущань над собою: після тривалого відпочинку різко навантажуватися чи навпаки, різко підбігти до транспорту, що відїжджає, нести надмірно тяжкі речі, ходити у незручному взутті, та ще й на високих підборах, переоходжуватися. Такі «контрасти» провокують запальний процес в суглобах. А запобігти цьому можна виконанням регулярних динамічних навантажень без статичного напруження, фізкультури, плаванням, скандинавської ходьби тощо.

Окрім того, важливою умовою є контроль над зайвою вагою та правильне харчування з вживанням продуктів, які містять багато кальцію, потрібних вітамінів та мікроелементів (риба, кисло-молочні продукти, горіхи, гарбузове насіння, овочі, фрукти, продукти бджільництва, тощо).
Не забуваємо й про те, що Природа допомагає людині оздоровитися не лише продуктами харчування, а й рослинами, які позитивно впливають на опорно-руховий апарат (живокіст, імбир, шабельник, льон, альпінія та ін.)
Навчіться відчувати свій організм, щоб мати змогу зберегти та поліпшити своє здоров’я. А здорові суглоби не тільки забезпечать повноцінний рух, але й покращать якість життя людини.

Матеріал підготували: д.мед.н. Волошина Л.О., д.мед.н.Федів О.І, кафедра внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати