• Українська
  • English
Вітамін А та його значення для організму
Вітамін А та його значення для організму

Вітамін А та його значення для організму

Роль вітамінів в організмі людини надзвичайно важлива і тому, на нашу думку, необхідно надавати населенню як найбільше інформації, стосовно їхньої користі, продуктів в яких вони містяться.

Більшість з нас в дитинстві чули таку пораду «Їж моркву, щоб мати гострий зір». Звідки ж взялася ця порада?

Сьогодні навіть малеча знає, що наша їжа повинна містити вітаміни. Одним з надзвичайно важливих для нашого здоров’я вітамінів є вітамін А.

Вітамін A – це група жиророзчинних сполук, до якої належать такі речовини, як ретиноїди: ретинол (вітамін A1, аксерофтол), дегідроретинол (вітамін А2), ретиналь (ретинен, альдегід вітаміну A1), ретиноєву кислоту і кілька провітамінів – каротиноїдів, серед яких найважливішим є β-каротин. Саме останній міститься у великій кількості в моркві, надаючи їй жовто-гарячого забарвлення, від цього коренеплоду й походить його назва (з латинки «carota» – морква).

Вітамін А було відкрито 1913 року двома незалежними групами вчених, ставши першим з відкритих вітамінів, за що й отримав свою літеру А у назві відповідно до алфавітної номенклатури. Мак-Коллут, Девіс зі співробітниками та Осборн зі співробітниками, незалежно один від одного, після серії досліджень прийшли до висновку, що вершкове масло і жовток курячого яйця містять речовину, пов’язану з ліпоїдами, необхідними для росту тварин.

У 1914 р вони показали, що у вершковому маслі міститься активний компонент, який не руйнується при дії лугів і при обмиленні залишається в неомиеній фракції. Зазначену невідому речовину було умовно позначено як «розчинний в жирах А фактор» і за пропозицією Дріммонда (DrummondJ.) у 1916 р. перейменовано у вітамін А.

В період першої світової війни було доведено, що у результаті відсутності вершкового масла в дієті розвивається кератофтальмія (захворювання рогівки) та інші характерні симптоми, які у 1921 р були описані Стінбокком (Steenbock H.) як авітаміноз А, для якого притаманні затримка росту, захворювання очей, а також підвищена сприйнятливість до інфекції. 1931 року було описано структуру вітаміну А, а 1937 року його вдалося кристалізувати.

Речовини групи вітаміну A є кристалічними речовинами, вони нерозчинні у воді, але добре розчиняються в органічних розчинниках. У раціоні людини доступні дві форми вітаміну А: готовий вітамін A (ретинол та його естерифікована форма, ретиніловий етер) та каротиноїди (провітаміни А). Ретиноїди містяться в продуктах тваринного походження, а каротиноїди — у рослинних продуктах.

Добова потреба організму:

  • Чоловіки: 650-950 мкг
  • Жінки: 600-800 мкг
  • в період вагітності: 700-900 мкг
  • в період лактації: 800-1100 мкг

Природні джерела вітаміну А

Рослинного походження: зелені, жовті та помаранчеві овочі (морква, гарбуз, солодкий перець), шпинат, броколі, зелена цибуля, , бобові, фрукти та ягоди.

Тваринного походження: риб’ячий жир, ікра, печінка (особливо яловича), кисломолочні продукти.

Функції вітаміну А

  • вітамін А захищає організм від вірусних захворювань та інфекцій дихальних шляхів, травного тракту, сечових шляхів; застосування ретинолу підвищує бар’єрну функцію слизових оболонок, збільшує активність лейкоцитів та інших факторів імунітету; забезпечує нормальну діяльність зорового аналізатора, бере участь у синтезі зорового пігменту та сприйняття оком світла; ретинол є необхідним для підтримки та відновлення тканин епітелію;
  • вітамін А широко застосовується у дерматології (для лікування вугрів, висипань, дерматитів). При пошкодженнях ділянок шкіри (рани, сонячні опіки) вітамін А прискорює процес загоєння, а також стимулює синтез колагену, знімає ризик приєднання вторинної інфекції;
  • вітамін А бере участь в окислювально-відновлювальних процесах, регуляції синтезу білків, сприяє нормальному обміну речовин, функції клітинних та субклітинних мембран, є необхідним для росту нових клітин, уповільнює процес старіння;
  • вітамін А приймає участь у синтезі стероїдних гормонів, є антагоністом тироксину – гормону щитовидної залози;
  • ретинол необхідний для нормального розвитку і трофіки плоду;
  • вітамін А захищає мембрани клітин мозку від руйнівного впливу вільних радикалів;
  • антиоксидантна дія каротину відіграє важливу роль у запобіганні захворювань серця й артерій, є кардіопротектором, а також підвищує вміст у крові ліпопротеїдів високої щільності;
  • такий каротиноїд, як лікопин, захищає від атеросклерозу, запобігаючи окисленню та накопиченню на стінках артерій холестеринових бляшок, а також є досить потужним захистом організму від онкологічних захворювань (особливо раку молочної залози), ендометрію та простати.

Нестача та дефіцит вітаміну А може проявитися наступним чином:

  • порушення сутінкового зору («куряча сліпота»);
  • підвищена сприйнятливість організму до захворювань,
  • важчий перебіг інфекційних хвороб (кору, вітряної віспи, ГРВІ);
  • сухість та лущення епідермісу;
  • поява поперечних смужок на нігтьових пластинах;
  • ламкість волосся;
  • підвищена втомлюваність, зниження розумових здібностей.

Саме тому щоденний раціон, окрім достатньої кількості білків, жирів та вуглеводів, повинний містити достатню кількість вітамінів та мінералів, що в подальшому позитивно впливатиме на організм людини в цілому. При можливості, вживайте в їжу продукти багаті вітамінами, однак коли з якихось причин така можливість обмежена, можна використовувати таблетовані вітамінні комплекси.

Однак при фармакотерапії препаратів вітаміну А можливий розвиток ряду ускладнень, зумовленим його передозуванням і невідповідним застосуванням, тому при вирішення питання щодо необхідності вживання вітамінних препаратів покладайтеся на поради лікаря.

Асистент кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата Кисилиця С.О, доцент Ясінська О.В.

Корисно знати