• Українська
  • English
Реабілітаційні заходи для дітей та підлітків, хворих на шизофренію
Реабілітаційні заходи для дітей та підлітків, хворих на шизофренію

Реабілітаційні заходи для дітей та підлітків, хворих на шизофренію

Зважаючи на те, що шизофренія – ендогенне хронічне психічне захворювання, стає зрозумілим, що лікування і спостереження за даною групою хворих повинно здійснюватися протягом тривалого часу іноді все життя.

Лікування хворих на шизофренію здійснюється згідно Клінічних протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю « Психіатрія» і залежить від провідного психопатологічного синдрому, перебігу і стадії захворювання, віку, його нервово – соматичного стану, а саме –наявність алергічних реакцій, соматичних захворювань, залишкових явищ органічного ураження головного мозку тощо.

Важливим для дітей та підлітків хворих на шизофренію при виборі методики та проведення лікування враховувати заходи по соціальній адаптації, які забезпечать їм можливість адекватного виховання та навчання.

Реабілітація розпочинається ще у стаціонарі з включенням хворих в колектив дітей з наступним поступовим, поетапним пристосуванням їх до умов звичайного життя, а саме – в сім’ї, виховання в масових або спеціалізованих дитячих садках і під час шкільного навчання.

Особливе місце в заходах з соціальної адаптації належить роз’яснювальній роботі з батьками, медперсоналом, педагогами, завданням якої є навчання методам встановлення контакту з хворою дитиною (без провокацій, стресів), прийомам втягнення їх в індивідуальні та колективні ігри, трудові процеси і навчальні заняття.

Важливий розділ програми соціальної адаптації присвячений перевихованню хворої дитини, формуванню у неї нових, здорових форм поведінки, правильного відношення до батьків, друзів, навчання, праці та повсякденних обов’язків.

Матеріал підготувала: доцентка кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка Світлана Русіна

Корисно знати