• Українська
  • English
31 травня – Всесвітній день без тютюну
31 травня - Всесвітній день без тютюну

31 травня – Всесвітній день без тютюну

У всьому світі 31 травня проводиться міжнародна акція боротьби з курінням – Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму.

Він був встановлений у 1987 р. Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) для залучення глобальної уваги до тютюнової епідемії та її смертельних наслідків.

ВООЗ цією акцією, головна мета якої – зняти у XXI столітті проблему куріння тютюну, застерігає населення планети від згубної звички – однієї з найпоширеніших епідемій за всю історію існування людства – нікотиноманії, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією.

За даними ВООЗ, тютюнопаління є основною попереджуваною причиною смерті. Щорічно більше 6 млн осіб вмирають від пов’язаного з тютюном інфаркту міокарда, інсульту, раку, хвороб легенів та інших хвороб. Ця цифра не включає більше 600 тис. осіб, які щорічно вмирають від пасивного куріння. За відсутності дій до 2030 р. епідемія буде щорічно призводити до смерті понад 8 млн чоловік. Більше 80 % із цих попереджуваних випадків смерті відбуватимуться серед людей, що живуть у країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Тютюновий дим викликає і загострює багато хвороб, діючи практично на всі органи. Вченими встановлено, що при викурюванні однієї пачки сигарет людина отримує дозу радіації у сім разів більше тієї, яка визнана гранично допустимою. А радіація тютюнового походження сукупно з іншими канцерогенними речовинами – головна причина виникнення раку.

Серед некурців рак легень зустрічається 12 разів на сто тисяч чоловік. Серед тих, хто викурює пачку сигарет в день –  112, а у тих, хто курить дві пачки –  284.  Тому можна сміливо стверджувати, що рак легень в основному розвивається на ґрунті куріння. Нерідко рак виявляється настільки запущеним, що неможливо врятувати хворого навіть ціною видалення легені.

Також доведено, що тютюновий дьоготь, введений експериментальним шляхом тваринам у легені або на шкіру, викликає рак у всіх випадках.

Куріння викликає передчасне «зношування» серця, судин, а також інших життєво важливих органів. Одна викурена сигарета збільшує пульс на двадцять ударів за хвилину, піднімає тиск на кілька десятків міліметрів, зменшує температуру шкіри. Ці зміни тримаються близько тридцяти хвилин. Таким чином, протягом дня серце постійно отримує додаткове навантаження, що згодом призводить до його захворювання.

При вдиханні тютюнового диму судини звужуються і течія крові у них сповільнюється, а в деяких випадках навіть на якусь мить зупиняється. Уповільнення току крові в судинах серця проявляється коронарною недостатністю та нападом болю в області серця.

Всесвітня організація охорони здоров’я, вивчаючи питання про роль тютюну, виявила, що курці помирають від коронарного тромбозу на чотири роки раніше, ніж некурящі. Смертність від серцево-судинних захворювань серед курців в два рази вище, ніж серед некурців.

Різкий вплив тютюну на серце людини певною мірою пом’якшується компенсаційними механізмами, які мобілізуються організмом для боротьби з шкідливим реагентом. Тим не менше, його вплив залишається і поступово призводить до інвалідності та наближення ранньої старості.

Про шкідливу дію нікотину на центральну нервову систему можна судити за дією першої викуреної цигарки: нудота, блювота, холодний піт, іноді втрата свідомості – ось симптоми, які говорять про отруєння клітин мозку.

Курці іноді говорять, що куріння робить їжу смачнішою. Насправді ж куріння знижує апетит. Давно помічено: той, хто кинув палити, починає набирати вагу. Після припинення нікотинової інтоксикації всі обмінні процеси поліпшуються, краще засвоюється споживана їжа.

Більшість курців починають курити в підлітковому віці і не розлучаються з сигаретою до кінця життя. Половина з них помирає саме від хвороб, пов’язаних з курінням.

Куріння тютюнових виробів є глобальною епідемією, яка спустошує країни й цілі регіони, у тому числі ті, які в найменшій мірі готові нести викликаний нею тягар непрацездатності, хвороб, зниження продуктивності праці та смертей. Тютюнова індустрія продовжує отримувати шалені прибутки за рахунок нашого з вами здоров’я та життя. Своє власне розширення вона ставить вище за здоров’я майбутніх поколінь; свою власну економічну вигоду – вище за життєздатний розвиток, якого прагнуть країни. Тепер, оскільки нації узяли на озброєння глобальну стратегію опору тютюновій загрозі, а деякі країни почали  обертати тютюнову епідемію назад, тютюнові компанії вводять нові види зброї у формі виробів, ніби то менш шкідливих та більш привабливіших.

Кінцевою метою Всесвітнього дня без тютюну є сприяння захисту нинішнього і майбутніх поколінь не тільки від руйнівних наслідків для здоров’я, але також і від соціальних, екологічних та економічних лих, пов’язаних із вживанням тютюну і впливом тютюнового диму.

Матеріал підготували: професор кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб О.С. Хухліна, доценти кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Г.І. Шумко та В.С. Гайдичук.

Корисно знати