• Українська
  • English
Що потрібно знати про гарячку Західного Нілу?

Що потрібно знати про гарячку Західного Нілу?

Геморагічна гарячка Західного Нілу мало вивчена.



Одна із небезпечних вірусних хвороб,  що поширюється  в Європі, а Україна може бути теж в зоні ризику, передається через укуси комарів.

Вперше вірус був виділений в 1939 році. Хвороба розповсюджена в багатьох країнах Африки, Азії, Канади, США, Мексиці. За даними літератури у країнах Євросоюзу з початку 2018 року зафіксовано 710 випадків цієї хвороби. Це переважно в таких країнах, як Сербія, Італія, Греція, Угорщина, Румунія. Так, в Італії зареєстровано 144 випадки, а за один тиждень серпня померло  від даної хвороби 24 людини. В Україні почали спостерігатися поодинокі випадки. Так,  за 7 місяців 2018 року в Полтавській області зареєстровано  3 хворих, аналогічно в 2017 – 1 хворий.  Останній випадок гарячки Західного Нілу спостерігався в Києві  (вересень 2018) року у чоловіка, який відпочивав на  Кіпрі.

Хвора людина на лихоманку Західного Нілу не заразна. Основним джерелом та  резервуаром даної хвороби є 17 видів перелітних птахів, в крові яких упродовж 2 тижнів зберігається висока концентрація вірусу. Крім того, вірус може знаходиться у ссавців, гризунів, кажанів, але в меншій концентрації і нетривало. Переносником хвороби є комарі. Вірус попадає в організм людини під час укусу. Сприйнятливість до даної хвороби висока. Сезонність – літньо-осіння. Після перенесеної хвороби формується стійкий імунітет.

Основні клінічні прояви

Інкубаційний період від 1 до 7 днів, а у людей зі зниженим імунітетом до 2 тижнів. Хвороба проявляється у двох формах – гарячковій та нейроінвазивний. У переважній більшості людей інфекція перебігає безсимптомно, однак у 20 % хворих перші прояви захворювання нагадують картину грипу. Кон’юнктивіт. Склерит. Підвищується температура тіла, турбує головний біль, першіння в горлі, кашель, біль в м’язах, суглобах, спині, нудота, діарея, висип на шкірі, може бути збільшена печінка та селезінка (гарячкова форма).

При уражені центральної нервової системи розвивається менінгіт (сильний головний біль, підвищення температури тіла, блювання, при виражених явищах інтоксикації),  енцефаліт (сильний головний біль, підвищення температури тіла, виражені явища інтоксикації, сплутаність свідомості, судоми, парези, паралічі (нейроінвазивна форма). В таких випадках хвороба перебігає тяжко. Летальність становить від 3 до 10 %.

Лікування

Специфічна терапія не розроблена. Застосовують патогенетичне  та симптоматичне  лікування. Для зняття інтоксикаційного синдрому використовують інфузійну терапію. При ознаках набряку головного мозку проводять дегідратацію, при появі судом призначають протисудомні та седативні препарати.

 Як запобігти захворюванню на гарячку Західного Нілу?

Велике значення в профілактиці даної хвороби мають заходи направлення на зниження чисельності комарів в даній місцевості (осушують болота). Індивідуальна профілактика передбачає застосування захисного одягу, використання репелентів, сіток на вікнах.

Матеріали підготували: асистенти кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Венгловська Я.В., Богачик Н.А.



Корисно знати