• Українська
  • English
Що потрібно знати про хворобу Чагаса?

Що потрібно знати про хворобу Чагаса?

Хвороба Чагаса названа на честь бразильського лікаря Карлоса Чагаса, який в 1909 році виявив це захворювання. Інфекція викликається одноклітинним гетеротрофним еукаріотичним паразитом Trypanosoma cruzi, що мешкає в організмах комах і людини. Захворювання передається в основному серед населення бідних районів, друга назва інфекції – американський трипаносомоз.

За оцінками у світі T. cruzi інфіковано 6-7 млн осіб, і щороку від інфекції помирає близько 10 000 осіб. У Сполучених Штатах хвороба Чагаса вважається однією з найбільш рідкісних і забутих паразитарних інфекцій, проте раніше вона входила в групу з п’яти найбільш небезпечних паразитарних захворювань, що були мішенню органів громадської охорони здоров’я. Даним захворюванням може захворіти будь-яка людина, проте найчастіше від нього страждають діти.

Зараження відбувається у більшості випадків через попадання на шкіру невеликої кількості фекалій, що виділяються клопом при укусі або відразу після нього. Укус, який відбувається вночі, особливо в шкіру обличчя, частіше кута губ чи ока, через що клопа ще називають поцілунковим, викликає свербіж. Під час розчісування ранки ми втираємо збудника у кровотік. Описано випадки зараження при переливанні крові, трансплацентарно, статевим шляхом і при контакті з хворими тваринами (опосуми, броненосці, лисиці, мавпи, собаки, свині тощо).

У хвороби Чагаса є дві стадії. Перша гостра фаза триває близько двох місяців після зараження. Попри те, що в кровоносній системі може циркулювати велика кількість паразитів, у більшості випадків симптоми відсутні або носять стертий і неспецифічний характер (підвищення температури тіла, головний біль, збільшення лімфатичних вузлів, біль у м’язах, задишка, набряки і болі в області живота або грудей). У хронічній стадії хвороби паразити концентруються, головним чином, у тканинах серця або м’язах травного тракту. Протягом 10-30 років з моменту інфекції до третини хворих страждають на порушення серцевої діяльності та близько 1 з 10 – шлунково-кишкові (як правило, гіпертрофія стравоходу або товстої кишки), неврологічними чи комбінованими розладами. У наступні роки інфекція може призводити до раптової смерті внаслідок руйнування іннервації та м’язів серця, супутньої аритмії або прогресуючої серцевої недостатності.

         Лабораторна діагностика включає мікроскопію мазка і товстої краплі, пунктату лімфовузлів і спинномозкової рідини, а також, серологічні реакції.

         Профілактика містить в собі захист від укусів клопів, виявлення та лікування хворих, ретельна перевірка донорської крові, знищення клопів за допомогою інсектицидів.

 

Матеріал підготував доктор філософії, асистент

кафедри медичної біології та генетики Владислав ЙОСИПЕНКО

Корисно знати