• Українська
  • English
Сонце – друг і ворог

Сонце – друг і ворог

Ось і наступило літо, період сонячних днів і відпусток. Здавна відома позитивна «цілюща» дія сонячних променів, але чи є корисною надмірна засмага?

Відомо, що сонце – це джерело вітаміну D, необхідний фактор засвоєння й обміну вітаміну Е, аскорбінової кислоти, жирів, білків, мікроелементів тощо, завдяки чому сонячне проміння здавна використовують у медичній практиці як метод геліотерапії.

Водночас надмірний вплив сонячних променів може зумовити запалення шкіри (фотодерматити), розвиток пухлин шкіри, зокрема переродження родимок у меланому – найбільш небезпечну пухлину, а також погіршити стан людей із хворобами серця, ендокринної системи, крові, системними хворобами сполучної тканини тощо. Та навіть у здорових людей надмірний вплив сонця може зумовити передчасне старіння шкіри, відоме як фотостаріння шкіри.

Як правильно засмагати, щоб уникнути негативного впливу сонячного випромінювання? Засмагати під сонцем слід вранці (до 11 год.) та в післяобідній час (після 16-17 год.), а в обідні години перебувати у закритих чи добре затінених місцях; засмагати слід поступово (спочатку по 15-20 хвилин, а потім збільшувати час засмаги на 20 хвилин щоденно); не слід засмагати мокрими, оскільки крапельки води є маленькими лінзами, які можуть призвести до опіків шкіри.

Для попередження фотостаріння та фотоопіків шкіри рекомендують застосовувати фотозахисні косметичні засоби з високим ступенем захисту від сонця, зокрема на шкіру обличчя – з індексом SPF в 50 одиниць, та з помітками – UVA і UVB (захист від УФ-променів обох спектрів). Однак сонцезахисні креми зменшують чи попереджають засмагу, проте не захищають шкіру від мутагенної дії сонця, тому слід уникати попадання прямих сонячних променів на шкіру з родимками, щоб попередити їх злоякісне переродження. Отже, найкращий захист від сонячних променів – вільний одяг із щільної бавовняної чи лляної тканини, для захисту шкіри обличчя – крислаті капелюхи, парасольки, сонцезахисні окуляри.

Важливо! Якщо у Вас на шкірі є пігментні плями чи інша висипка, то перед поїздкою на море чи засмаганням вдома – обов’язково зверніться до лікаря-дерматолога з метою своєчасної діагностики хвороб чи передракових станів шкіри та отримання рекомендацій щодо оптимального режиму перебування на сонці.

Матеріал підготували: професорка Ольга ДЕНИСЕНКО – завідувачка кафедри дерматовенерології БДМУ; Надія БРОДОВСЬКА, асистентка кафедри дерматовенерології

Корисно знати