• Українська
  • English
Всесвітній День медичної сестри
Всесвітній День медичної сестри

Всесвітній День медичної сестри

Історія виникнення професії медичної сестри бере початок з глибокої давнини і пов’язана з такими рисами характеру людини, як співпереживання, турбота, почуття любові до ближнього, які у всі часи змушували людей допомагати один одному.

 

Однак честь створення самостійної сестринської професії належить основоположниці сучасної сестринської справи Флоренс Найтінгейл (1820-1910).

Уперше виділивши в сестринській справі два напрямки: догляд за хворими та догляд за здоровими людьми, Найтінгейл висловловила тверде переконання в тому, що «по суті своїй сестринська справа, як професія, відрізняється від лікарської і вимагає спеціальних, відмінних від лікарських, знань». Уперше в історії вона застосувала наукові методи вирішення проблем сестринської справи. Перші школи, створені за її моделі в Європі, а потім і в Америці, були автономними і світськими. Викладання в них вели самі сестри, особливу увагу приділяючи формуванню спеціальних сестринських знань, умінь і цінностей. Під професійними цінностями розуміли повагу до особистості пацієнта, його честі, гідності та свободи, прояв уваги, любові і турботи, збереження конфіденційності, а також дотримання професійного обов’язку. Невипадково девізом першої почесної міжнародної сестринської ради стали слова: Любов, Мужність, Честь.

За виняткову відданість своїй справі і хоробрість при наданні допомоги пораненим і хворим, як у воєнний, так і в мирний час, найбільш видатних медичних сестер Міжнародний комітет Червоного Хреста нагороджує медаллю ім. Ф. Найтінгейл. Уперше радянський Червоний Хрест висунув кандидатури для нагородження цією медаллю в 1961 р.

Становлення медсестринства в Україні

В Україні становлення сестринської справи відбувалося по-різному, внаслідок особливостей історичного, політичного та соціально-економічного розвитку. Західній Україні належить пріоритет у формуванні поглядів на сестринську справу, як особливий вид медичної діяльності, який вимагає відповідної теоретичної та практичної підготовки. Становлення сестринської справи в Правобережній та Лівобережній Україні проходило зі значним запізненням. Завдяки активній участі М.І. Пирогова в організації сестринського догляду за хворими під час Кримської війни, був уперше проведений розподіл медичних сестер за функціональними обов’язками та розроблені інструкції і програми навчання медичних сестер різних профілів в умовах військового часу.

З часу здобуття Україною незалежності та суверенітету зроблені певні кроки в піднесенні престижу професії та освіти медичної сестри, як найбільш потрібної та масової в практичній охороні здоров’я. Запровадження ступеневої безперервної вищої медсестринської освіти підносить її на один рівень з лікарською.

Матеріал підготували: завідувач кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата, д.мед.н., професор С.С. Ткачук та доцент кафедри, к.біол.н, С.Б. Семененко, головний куратор медичного факультету №4

Корисно знати