• Українська
  • English
У мене панічна атака! Що мені робити?

У мене панічна атака! Що мені робити?

«Здається я втрачаю контроль над собою, над своїм тілом, мені ніщо не допоможе, я відчуваю тільки страх, що «сходжу з розуму», а далі серцебиття, пітливість, ноги стають зовсім ватними. У якийсь момент мені здається, що задихаюся. Думки тільки про смерть, а зупинити це не можу», – саме так описує свій стан людина під час панічної атаки.

Панічна атака – це раптовий та неконтрольований приступ сильного страху, тривоги, який викликає зміни з боку організму, коли немає реальної небезпеки або видимої причини. Панічні атаки зазвичай є дуже лякаючими. Людина, яка переживає атаку, відчуває, що втрачає контроль над собою, божеволіє або може померти. Зовні це часто схоже на серцевий напад, чи напад бронхіальної астми.

Розпочинаються панічні атаки раптово, зазвичай коли людина зовсім не очікує, без попередження. Це може трапитися у натовпі, під час керування авто, чи під час прогулянки. Тривалість панічної атаки різниться від 5 до 30 хв., найбільший пік тривоги на 2-й хвилині. Частота нападів може змінюватися: від одного разу на місяць до щоденних нападів.

У випадку, якщо запідозрено панічний розлад, потрібно звернутися на консультацію до лікаря-психіатра для підтвердження або спростування діагнозу та розробки подальшого терапевтичного супроводу (визначення доцільності прийому антидепресантів, навчання технікам самодопомоги та визначення потрібного виду психотерапії). Пам’ятаємо, що діагностувати психічний розлад та призначати медикаментозну терапію може тільки – психіатр.

Згідно зі статистичними даними 35% людей мали хоча б одну панічну атаку за своє життя. І це цілком нормально! Не слід плутати панічну атаку з панічним розладом – захворювання, що характеризується постійним виникненням панічних атак (з різною частотою від однієї на тиждень до декількох за день) та страхом, чи тривожним очікуванням даних нападів. 

Панічний розлад включає наступні критерії (згідно ICD-10):

  • Прискорене серцебиття;
  • Пітливість;
  • Тремтіння;
  • Відчуття нестачі повітря;
  • Відчуття задишки;
  • Біль в грудях або дискомфорт;
  • Нудота або неприємні відчуття в ділянці живота;
  • Запаморочення, слабкість, запаморочення, непритомність;
  • Відчуття лихоманки або гарячки.
  • Парестезія (відчуття оніміння або поколювання);
  • Дереалізація (відчуття нереальності) або деперсоналізація (стан відчуження від самого себе);
  • Страх втрати самоконтролю або страх “зійти з розуму”;
  • Страх смерті.

До інших критеріїв, які існують у період між атаками, належить:

  • Стійке хвилювання або переживаннями через повторні панічні атаки чи їхні наслідки (страх смерті, страх втрати самоконтролю, страх збожеволіти).
  • Зміни в поведінці, пов’язаними з атаками (наприклад, поведінка, спрямована на уникнення панічних атак, зокрема ухилення від фізичних вправ або незнайомих ситуацій, що потенційно можуть спровокувати атаку).

Слід зазначити, панічний розлад не зумовлений дією психоактивних речовин чи медикаментозними засобами або іншими соматичними захворюваннями (наприклад, бронхіальною астмою, серцево-судинними хворобами).

Ефективним способом самодопомоги при панічній атаці є техніки на регуляцію дихання. Основне для чого це робити – це збільшення вуглекислого газу в крові та зменшення рівню адреналіну. Прискорене дихання, яке викликане панікою, змінює газовий баланс в крові та викликає ще більше неприємних відчуттів. Цьому ефекту можна запобігти шляхом уповільнення дихання.

Однією з таких вправ є “square breathing”:

  1. Сядьте у зручне для Вас місце (стілець, крісло чи диван) ваші ноги мають стояти рівно на підлозі;
  2. Випряміть спину, руки розташуйте на колінах;
  3. Повільно зробіть вдих ротом протягом 4 секунд;
  4. Згодом затримайте дихання, ще на 4 секунди;
  5. Зробіть видих носом протягом 4-х секунд;

Повторіть дану вправу декілька разів і відчуйте своє дихання, адже при панічній атаці всі симптоми зумовлені вашим мозком. Тож кому ними керувати, як не Вам, адже Ваш мозок – це і є Ви! Коли Вас охоплює страх смерті/втрати самоконтролю/страх збожеволіти, то пам’ятайте, що від панічної атаки померти неможливо!

Матеріал підготував: Богдан Сумарюк асистент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

Корисно знати