• Українська
  • English
ВАКЦИНАЦІЯ СТУДЕНТІВ БДМУ

ВАКЦИНАЦІЯ СТУДЕНТІВ БДМУ

Нині імунопрофілактика (вакцинація) відіграє провідну роль у подоланні багатьох інфекційних захворювань. Досконалішого способу боротьби із заразними хворобами науковці-медики поки що не винайшли.
Вакцинація залишається не лише найбільш надійним, але й швидким, безпечним та дешевим методом боротьби з інфекціями. Після введення вакцини за короткий проміжок часу формується стійкий імунітет до штаму збудника, який вбереже щеплену людину від хвороби впродовж 10 – 15, а то і більше років.

Саме завдяки вакцинації в економічно розвинутих країнах (країни Західної Європи, США, Канада та ін.) вдалося практично повністю ліквідувати дифтерію, поліомієліт, правець, кашлюк, кір, краснуху, тоді як інших державах, зокрема і в Україні, від цих недуг ще страждає велика кількість населення.
В Україні на заваді подоланню вищезгаданих інфекцій стала тотальна недовіра громадян до вакцин та вакцинації, яка свого часу навіювалася та пропагувалася в окремих засобах масової інформації.

Викладачі та студенти БДМУ тривалий час знаходяться на передовій боротьби з супротивниками імунопрофілактики, розвіюючи міф про шкідливість, неефективність та важкі наслідки щеплень. Донедавна це були виступи у друкованих ЗМІ, на радіо та телебаченні, зустрічі з працівниками різних підприємств, учнями і студентами навчальних закладів.

Восени 2018 року у студентів БДМУ з’явилася можливість на власному прикладі показати своє ставлення до щеплень. Слід зазначити, що за даними форми № 063-2/о 62,3% студентів в університеті вакциновані або частково вакциновані. Під час чергової хвилі зростання захворюваності на кір ректоратом, студентською радою університету спільно з деканатами були складені списки студентів, які потребували щеплення від кору і бажали його зробити. У стислі терміни ці студенти були вакциновані у поліклініках міста.

Треба зазначити, що вакцинація одразу ж дала результат – захворюваність студентів БДМУ на кір різко знизилася. При цьому не було зафіксовано жодного випадку побічної дії вакцини.
Черговий раз своє ставлення до вакцинації студенти БДМУ продемонстрували восени 2019 року після спалаху дифтерії на Закарпатті серед студентів – іноземних громадян Ужгородського національного університету.

Бажання зробити щеплення від дифтерії та кору висловило 1094 вітчизняні студенти та 1319 студентів-іноземців. Зважаючи на велику кількість студентів, які погодились вакцинуватися, щеплення організовано у два етапи з 04 листопада по 06 грудня. Загалом 2362 студентів БДМУ було вакциновано (2047 – від кору, 1920 – від дифтерії). Жодного випадку ускладнень внаслідок вакцинації зафіксовано не було.
Необхідно констатувати, що майже стовідсоткове бажання студентів – медиків вакцинуватися обумовлене їх обізнаністю у питаннях імунопрофілактики та небезпеки для життя і здоров’я захворювань, від яких проводиться щеплення.

Корисно знати